Gorenjska
1484 ogledov

V Kranju atletsko državno prvenstvo

Državno prvenstvo AK Triglav/Facebook Državno prvenstvo v atletiki bo letos gostil Atletski klub Triglav Kranj.
Konec tega tedna, v soboto in nedeljo, bo Kranj na prenovljenem stadionu Stanka Mlakarja v poznih popoldanskih in večernih urah gostil atletsko državno prvenstvo. V Kranj prihajajo skoraj vsi najboljši slovenski atleti.

V gorenjski prestolnici se bodo nastopi jutri, v soboto, začeli ob 18. uri, v nedeljo pa ob 16. uri, zadnja disciplina je v načrtu kar ob 22.10 – tekmovanje v poznih urah bodo omogočili novi žarometi na kranjskem stadionu. Prijavljenih je več kot 350 atletov in atletinj, to pa bo tudi pregledna tekma pred nastopom slovenske reprezentance na ekipnem evropskem prvenstvu v Stari Zagori v Bolgariji 19. in 20. junija.

Prvič na državno prvenstvo na domačem stadionu

Na kranjskem stadionu je običajno letno potekal le mednarodni atletski miting memorial Vučko, ki se bo odvijal tudi letos, v urah pred državnim prvenstvom. Tokrat bo organiziran le za mlajše kategorije.

Državno atletsko prvenstvo je doslej redno potekalo v Celju, kranjski atleti se prvega državnega prvenstva na domačih tleh iskreno veselijo. "Super se mi zdi, da je državno prvenstvo letos v Kranju, saj bodo zaradi nove steze pogoji za tek odlični. Odkar treniram atletiko, Kranj še ni gostil državnega prvenstva, zato bo tekma zame še toliko bolj posebna," je pred tekmovanjem, na katerem bo nastopil na 200 in 400 metrov ter v najdaljši štefetni preizkušnji, povedal Rok Ferlan, eden najobetavnejših atletov kranjskega Triglava. 

Lovljenje norm za olimpijske igre

Na tekmi bo nastopil tudi Ptujčan Kristjan Čeh, ki je 27. maja izboljšal absolutni slovenski državni rekord in evropski rekord do 23 let v metu diska. Tekmoval bo drugi dan prvenstva, ima pa že izpolnjeno normo za olimpijske igre v Tokiu. To je doslej uspelo še Tini Šutej v skoku s palico, letos je bila tudi srebrna na evropskem prvenstvu v dvorani. Na 3000 metrov zapreke bo v Tokiu tekla Maruša Mišmaš Zrimšek, na 200 metrov Maja Mihalinec Zidar.

Precej možnosti za uvrstitev na največji športni dogodek ima tudi Luka Janežič v teku na 400 metrov. Je na 21. mestu po posebnem točkovanju Svetovne atletike za nastop (kvota za nastop na 400 m je 48 posameznikov). Vodičan bo po lažjih težavah s poškodbo prvič v sezoni na prostem tekmoval prav v Kranju.

V trenutni kvoti za OI sta tudi na 400 metrov Anita Horvat, ki je 43. (kvota za nastop 48), ter v skoku v višino Maruša Černjul, ki je 31. (kvota za nastop 32). Neja Filipič je v troskoku 40. (kvota za nastop 32), vendar je že dokazala, da ima realno možnost, da doseže normo.

Pogoji bodo ustrezni, še vedno brez gledalcev

Kranjski stadion je septembra letos doživel celovito prenovo, tako da bodo pogoji tekmovanja, vsaj kar se tiče tartanske steze, več kot odlični. S prenovo je atletska steza dobila certifikat Svetovne atletske zveze. Poleg sanacije tartanske steze je bil kranjski stadion deležen še kar nekaj del. Urejena je bila meteorna kanalizacija do glavnega voda, atletska steza in tekmovališče sta bila zaščitena pred podtalnico.

Uredili so še tekmovališča za skok v višino, skok ob palici, daljino in troskok, poleg tega so novejša še metališča za kroglo, disk, kladivo in kopje. Z asfaltno preplastitvijo celotne steze in tekmovališča se je uredilo tudi vse naklone in neravnine. 

V Kranju se tako pričakujejo napeti boji in odlični rezultati, še vedno pa bo tekmovanje potekalo brez gledalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.