Gorenjska
228 ogledov

V Kranju bi radi odpravili divja odlagališča

Odpadki s covid-19 Profimedia
Predvidoma konec marca bo potekala že 21. tradicionalna čistilna akcija OČISTIMO KRANJ 2022 – Kranj ni več usran, ki jo organizira Zveza tabornikov občine Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Taborniki vabijo k čimprejšnjim prijavam, da bodo lahko udeležencem zagotovili vse potrebno za čiščenje in topel obrok, MO Kranj pa vsa registrirana društva ter lovske in ribiške družine, naj svoj interes za sodelovanje na čistilni akciji izkažejo z uradno prijavo.

Če bodo epidemiološke razmere omogočale izvedbo čistilne akcije, bo ta za prijavljene kranjske vrtce in šole v petek dopoldne, 25. marca, za vse druge pa v soboto, 26. marca, prav tako dopoldne.
»Namen akcije je, da na celotnem območju Mestne občine Kranj očistimo drobno nesnago, ki se je nabrala v preteklem obdobju, predvsem pa divja odlagališča oziroma kritično onesnažene točke. S tem vsaj enkrat na leto poskrbimo, da narava spet zadiha, z njo pa tudi mi, njeni obiskovalci,« je povedal vodja akcije Klemen Markelj in dodal, da bo letošnja akcija del praznovanja 70-letnice taborništva v Kranju.

»Čisto okolje je odgovornost nas vseh in to moramo čim prej uzavestiti vsi, brez izjeme. Težko je verjeti, da dandanes, ko ima vsako gospodinjstvo več zabojnikov za odpadke, ob številnih ekoloških otokih in koših za odpadke človek še vedno naleti na kupe odvrženih plastenk, embalaže, zdaj tudi zaščitnih mask in drugih odpadkov. Narava nas čedalje bolj ostro opominja, da bomo morali konkretno spremeniti svoje ravnanje in način življenja, če bomo želeli živeti v razmeroma zdravem okolju in s čim manj posledicami podnebnih sprememb. Začnimo že danes in bodimo vzor tistim, ki se še učijo, ter tistim, ki prihajajo za nami,« je pozval župan Matjaž Rakovec.

Prijave črnih točk in na akcijo

Kranjski taborniki skupaj z Mestno občino Kranj pozivajo občane, naj jim čimprej sporočijo, če v svoji okolici opazijo kakšno od takih »črnih« točk: lahko jo vnesejo v digitalni zemljevid črnih točk, lahko pa čim bolj podroben opis lokacije (ime kraja, opis poti, kako se pride do črne točke, opis odpadkov, lahko tudi fotografija lokacije) sporočijo na e-naslov crne.tocke@kranj.si.

Čiščenje bo potekalo v skladu z navodili Komunale Kranj in štaba Civilne zaščite Mestne občine Kranj; na akciji bodo veljala pravila in ukrepi za zamejevanje širjenja covida-19.
Kranjski taborniki vabijo, naj tisti, ki se bodo odločili za čiščenje, svojo udeležbo napovedo najpozneje do sobote, 12. marca, na elektronski naslov: ocistimokranj@gmail.com, ob tem pa sporočijo še naslednje podatke:
•    koliko oseb se bo udeležilo čistilne akcije v krajevni skupnosti oziroma na njihovem območju delovanja
•    kje bodo čistili
•    bodo potrebovali pomoč usposobljenih članov Civilne zaščite Mestne občine Kranj zaradi zahtevnega čiščenja ali varovanja udeležencev ob vodotokih
•    koliko toplih (enolončnica) ali hladnih (sendvič) malic bi potrebovali
Ob pravočasni prijavi bodo taborniki poskrbeli za rokavice, vrečke za odpadke, odvoz odpadkov, malico in priložnostno darilo.

Poziv tudi registriranim društvom

V Mestni občini Kranj ob tem vabijo tudi vsa registrirana društva ter lovske in ribiške družine, da svoj interes za sodelovanje na čistilni akciji izkažejo s prijavo na elektronski naslov martina.jaklic@kranj.si..
Prijavo je treba oddati do petka, 18. marca, s kratkim opisom območja čiščenja, predvidenega števila udeležencev ter časa trajanja akcije, in sicer na obrazcu, ki je na voljo na spletni strani MOK, fizično pa ga je možno dobiti na Uradu za gospodarske dejavnosti in promet, kontaktna oseba Martina Jaklič. (martina.jaklic@kranj.si/04 237 3122).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.