Gorenjska
2111 ogledov

V Kranju iščejo zasebnega vlagatelja za Severna vrata

Potem ko so kranjski mestni svetniki na aprilski seji dokončno sprejeli odlok o javno-zasebnem partnerstvu za projekt »Severna vrata«, je Mestna občina Kranj (MOK) začela s postopki za ureditev prostora med Kidričevo in Bleiweisovo cesto. Na mestu, kjer je danes parkirišče Zdravstvenega doma Kranj, je v načrtu izgradnja kompleksa s tremi stolpiči in podzemno garažo.

V južnem stolpiču, ki naj bi imel osem nadstropij, bodo prostori Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) in Gorenjskih lekarn, in sicer za ambulante, pisarne in poslovne prostore. V srednjem in severnem stolpiču, ki bosta po načrtu imela šest nadstropij, pa bodo prostori za druge zdravstvene poslovno-storitvene dejavnosti  ter stanovanja.

 »S tem bomo rešili predvsem prostorske stiske kranjskega, kot tudi gorenjskega zdravstva, ki potrebuje večje in sodobnejše prostore za kakovostno opravljanje dela. Med drugim bo tu razvojna ambulanta, otroška psihiatrija, patronažna služba, prostori za upravo … V novo stavbo se bo preselila tudi uprava Gorenjskih lekarn, pridobili pa bodo tudi nov in sodoben poslovni prostor. Skupaj z Zdravstvenim domom Kranj in kranjsko porodnišnico, ki se nahajata na drugi strani ceste, bo tukaj nastal pravi zdravstveni center s še drugimi spremljevalnimi dejavnostmi,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

Občina že išče zasebnega investitorja

Ker gre za finančno in vsebinsko obsežen projekt, so se na MOK odločili poiskati zasebnega partnerja s postopkom razpisa javno-zasebnega partnerstva. Že septembra lani so s pozivom k nezavezujočim ponudbam preverili zanimanje potencialnih investitorjev za izvedbo projekta Severna vrata. »Odziv je bil dober, zato upam, da nam bo uspelo zasebnega partnerja izbrati do konca letošnjega oktobra,« je pojasnil kranjski župan. Od tega tedna je na spletni strani kranjske občine v razdelku »Javna naročila« objavljen razpis, tako da zainteresirani zasebni partnerji že lahko oddajo ponudbo.

MOK bo za projekt Severna vrata prispevala zemljišče in poskušala pridobiti dodatna sredstva, če bo možno projekt prijaviti za sofinanciranje s sredstvi države oziroma EU, medtem ko bi OZG in Gorenjske lekarne financirali izgradnjo prostorov za lastne dejavnosti v južnem stolpiču, in sicer z denarnimi sredstvi ter dolgoročnim najemom prostorov. Preostalo vrednost investicije – projektiranje, pridobitev upravnih dovoljenj, gradnjo kompleksa ter obveznost financiranja projekta – pa bi v zameno za javni vložek ter vsebinske zahteve javnih partnerjev prevzel zasebni partner. Predvidena idejna zasnova objekta je sicer le ena izmed možnih, tako da bo dokončna razporeditev vsebine in površin dorečena v fazi idejnega projektiranja in v dogovoru z zasebnim partnerjem, a v mejah javnega interesa.

 | Avtor:

 

Parkirišča ne bodo težava

Ob sprejemanju odloka so svetniki največ pomislekov izrazili glede parkirišč v času gradnje, saj parkirišča Zdravstveni dom zaradi gradnje Severnih vrat ne bo več. Kot pravijo na kranjski občini, bodo v bližini zagotovili najmanj toliko parkirnih mest, kolikor jih bo ukinjenih. Nadomestnih lokacij je več, o vsem bodo občanke in občani pravočasno seznanjeni. Obiskovalcem Severnih vrat bo sicer na voljo tudi podzemna garaža. Uvoz v podzemno garažo je predviden z Bleiweisove ceste preko novega cestnega priključka, ki ga bodo zgradili med rekonstrukcijo Bleiweisove ceste.

Na MOK upajo, da jim bo še pred koncem leta uspelo skleniti javno-zasebno partnerstvo ter z gradnjo začeti že avgusta prihodnje leto. Severna vrata pa naj bi dokončno stala leta 2025.

Komentarjev 3
  • Decko 19:20 06.maj 2021.

    Avtobusna in železniška postana,zdravstveni dom pa še izpred vojnih časov