Gorenjska
7676 ogledov

V Kranju na hitrih testih sedem pozitivnih

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
Včeraj so v avli Mestne občine Kranj v 12 urah s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom testirali kar 1009 zaposlenih iz vrtcev in osnovnih šol. Od teh je bilo sedem pozitivnih. V javne in koncesijske vrtce je tako danes lahko vnovič vstopilo 1372 malčkov, v šolske klopi pa je na območju Mestne občine Kranj skupaj sedlo 1774 učencev od prvega do tretjega razreda.

Z Mestne občine Kranj so sporočili, da se je danes v prve, druge in tretje razrede vrnilo 1774 (od skupno 1832) učencev, v javne vrtce in zasebne vrtce s koncesijo pa 1372 otrok od skupno 2270 vključenih, kar pomeni dobrih 60,44 odstotkov.

Nas pa je zanimalo, kakšne so razmere na posameznih šolah. Fani Bevk, ravnateljica OŠ Staneta Žagarja, je navedla, da je k pouku v šolo prišlo 164 učencev, manjkalo jih je osem. So pa v službo prišli vsi zaposleni, to je 32, in včeraj na hitrem testiranju nihče od zaposlenih ni bil pozitiven.

Na OŠ Stražišče in njenih podružnicah v Besnici, Žabnici in Podblici je bilo danes v šolskih klopeh 339 šolarjev, manjkalo jih je 12. Tudi pri včerajšnjem testiranju s hitrimi testi ni bilo težav, je danes povedal ravnatelj OŠ Stražišče Pavel Srečnik. Le ena od zaposlenih je imela zadržke, sicer pa se je včeraj testiralo 86 zaposlenih in le eden od njih je bil pozitiven.

Pozor na cestah in – varno brez telefona

Pomembna je tudi varnost na poti v šolo oziroma vrtec, zato bodo medobčinski redarji izvajali nadzore v okolici šol in šolskih poti, so danes sporočili iz Mestne občine Kranj. Poleg tega do 7. februarja pod sloganom »Varno brez telefona« poteka nacionalna preventivna akcija Javne agencije RS za varnost prometa (AVP). V aktivnostih nacionalne akcije bo sodelovala tudi policija, ki bo v tem času pogosteje opozarjala voznike na to, da mobilni telefoni ne sodijo v promet in izvajala poostren nadzor.
Mobilni telefoni so namreč že vrsto let eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, tudi v Sloveniji. Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je čedalje pogostejši dejavnik za nastanek prometnih nesreč, poudarjajo v Svetu za preventivo in varnost v cestnem prometu Kranj.

Motnje koncentracije, slabši reakcijski čas

AVP v tokratni preventivni kampanji zato voznike poziva, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. »Vse lahko počaka, le življenje, vaše ali od koga drugega ne bo!« poudarjajo.
Mobilni telefoni močno vplivajo na zmanjšanje kognitivnih sposobnosti voznika, motijo našo koncentracijo, saj človek ni sposoben opravljati dveh miselnih operacij hkrati. To seveda pomeni večje tveganje za prometne nesreče.
Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo tako dokazano vpliva na slabši reakcijski čas kot pri vožnji v normalnih pogojih, in sicer: vozniki počasneje zaznavajo prometno signalizacijo; imajo daljši zavorni čas; imajo zmanjšano zaznavanje okolice; se počasneje odzivajo na nepredvidene dogodke; imajo zmanjšano vidno polje; vozijo s krajšo/neustrezno varnostno razdaljo; ne zmorejo vzdrževati enakomerne hitrosti vožnje; odziv na nepredvidene dogodke je slabši; pogosto brez nadzora menjajo vozni pas.

Komentarjev 1
  • Decko 08:13 27.januar 2021.

    Testi z 44% zanesljivostjo? Koliko je bilo pozitivnih in je pokazalo negativno. Korona ima politične in ne zdravstvenstve interese