Gorenjska
2362 ogledov

V Kranju nova šolska zobna ambulanta

V novi ambulanti, od leve zobozdravnica dr. Cvetko in sestra ga. Erbežnik, ravnateljica Rakovec in direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura, na stolu župan Matjaž Rakovec
Mestna občina Kranj (MOK) je v sodelovanju z Zdravstvenim domom (ZD) Kranj na Osnovni šoli (OŠ) Jakoba Aljaža Kranj uredila in danes tudi slovesno odprla novo zobno ambulanto.

Zdravstveni dom Kranj je lani pridobil dodatni program šolske zobne ambulante, zato so v sodelovanju z občino iskali primeren prostor, kamor bi jo lahko umestili. Prostor so našli v OŠ Jakoba Aljaža in nekdanjo shrambo s konkretnimi gradbenimi posegi preuredili v sodobno zobno ambulanto. »V šolstvu se dobro zavedamo, kako pomembno je, da je za učence in učence kvalitetno poskrbljeno z vseh vidikov: z izobraževalnega, vzgojnega in da je velikega pomena tudi učenje skrbi za zdravje. Prav zato smo se pred manj kot enim letom začeli dogovarjati z Mestno občino Kranj in pozneje z Zdravstvenim domom Kranj, da naš skladiščni prostor, ki ga nismo uporabljali, spremenimo v novo šolsko zobno ambulanto. Ob tem pa nas veseli še, da smo pri skupaj z ambulanto pridobile še dodatni prostorček za izvajanje individualnega pouka dodatne strokovne pomoči. Naša šola s 27 oddelki je namreč dosegla svoj prostorski maksimum. Prav zato se res iskreno zahvaljujem občini, s katero odlično sodelujemo, da nam je prisluhnila in se je odločila za to investicijo, zahvala pa tudi ZD Kranj, s katerim smo že tako dobro sodelovanje še dodatno okrepili. Tudi učenci se nove ambulante odkrito veselijo, saj so jo izpostavili med stvarmi, ki so jim v šoli najbolj všeč – poleg dobre hrane ter lepe in urejene šole,« je na odprtju novih prostorov povedala ravnateljica šole Lucija Rakovec.

»Otroški zobozdravnik predstavlja prvo in najpomembnejšo stopničko na poti k zdravim zobem za vse življenje. Zadovoljen sem, da nam je uspelo skupaj s šolo in ZD Kranj izvesti še to pomembno investicijo. Po najboljših močeh si prizadevamo vzpostavljati boljše razmere za otroke in zaposlene v vseh kranjskih šolah in OŠ Jakoba Aljaža ni izjema. Veliko dela je že opravljenega, veliko ga še bomo opravili, tako da bo OŠ Jakoba Aljaža v vseh vidikih še bolj urejena in uspešna šola. Prav tako tudi otroci, ki bodo zdaj lahko v copatih prišli k svojemu zobozdravniku,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

»Zdravstveni dom Kranj se trudi čim več storitev, ki to omogočajo, približati uporabnikom. Zobozdravnik na šoli pomeni veliko olajšanje in lažje izvajanje preventive in tudi kurative. To bi želeli urediti na vseh šolah na področju, ki jih pokriva ZD Kranj. Žal pa nam, tako koti šolam, primanjkuje prostora,« pa je izpostavila direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura.

Investicijo, vredno približno 145.000 evrov, je izvedla OZG, od tega je MOK prispevala nekaj manj kot 110.000 evrov, strošek opreme v višini 36.000 evrov in kader pa je zagotovil OZG.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.