Gorenjska
5224 ogledov

V Kranju predlagajo spremembe zakonodaje na področju izobraževanja

Osnovna šola Jakoba Aljaža Kranj
Kranjski mestni svet je podprl pobudo Vladi in resornemu ministrstvu o spremembi zakonodaje na področju izobraževanja, ki jo narekujejo potrebe pri vključevanju otrok tujih priseljencev v osnovne šole.

Kranjski mestni svet je že na marčevski seji začel razpravo o predlogu državi za spremembe zakonodaje na področju izobraževanja. Kot rečeno, se tudi v Kranju soočamo z velikim prilivom tujcev, kar prinaša tudi večji vpis otrok tujcev v šole. Ob tem se soočajo s težavo, da slednji ne znajo slovenskega jezika, s tem pa prihaja do stisk pri teh otrocih, ki prav tako ne morejo spremljati pouka.

Na kranjski občini so tako pripravili nekaj predlogov za spremembe zakonodaje na področju izobraževanja. Predlagajo tako med drugim preverjanje otrokovega poznavanja slovenskega jezika. V primeru, da otrok nima zadostnega znanja slovenskega jezika, bi ga šolska svetovalna služba napotila v Medkulturno pripravljalnico, enoletno učenje slovenskega jezika po stopenjsko prilagojenem programu. Vključitev bi bila obvezna. S tem bi premostili razlike v zmožnostih učenja jezika in omogočili tudi otrokom tujcev spremljanje pouka ter ublažili marsikatero stisko, ki se zadnja leta pogosto pojavlja ravno zaradi jezikovnih ovir in s tem povezanih motenj pouka. Program bi izvajale osebe, ki že sedaj opravljajo dodatne ure slovenščine in so priznane s strani resornega ministrstva. Ob zaključku leta bi izvedli preverjanje znanja slovenščine za napredovanje v višji razred.

Ker se podobni izzivi pojavljajo tudi v vrtcih, so dodali še pobudo, da se v predšolskih skupinah uvede podobna Medkulturna pripravljalnica kot v šolah, ki pa temelji na igri in spoznavanju jezika, ki je prilagojeno pet- do šestletnim otrokom. Otroku, ki je v predšolski skupini in ne obvlada slovenskega jezika niti na osnovni ravni, pa bi se začetek osnovnega šolanja odložil za eno leto.

»Trenutni pristop je necelovit in škodi vsem učencem v razredih, prav tako učiteljem, ki se ne uspejo vsem zadostno posvetiti. Neznanje otrok tujcev negativno vpliva tako na njihovo lastno učno uspešnost, kot na uspešnost ostalih otrok v razredu, ki jim je slovenščina materni jezik. Vse našteto še stopnjuje konfliktne situacije,« je ob tem pojasnila občinska uprava.

Mestni svetniki so tokrat predloge podprli. Od 27 prisotnih je namreč za glasovalo 20 svetnic in svetnikov, 2 sta bila proti.

Komentarjev 6
  • Maria_Jensen 10:00 16.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • anton412 19:48 15.april 2022.

    Iščejo samo pravice --- pokažite jim dolžnosti , nespoštovanje tega na vlak za jugo.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 16:30 15.april 2022.

    Plačajo starši. Ne pa šolstvo, šele ko se vpišejo v redni razred, jim država plačuje šolstvo. Kvalifikacije zanjo pa ne. Že to je dovolj, da jih je toliko, da na volitvah glas domačinov skoraj ne šteje več, ker so preglasovani od tujcev.