Gorenjska
243 ogledov

V Kranju še dva nova defibrilatorja

Saša Despot / Mediaspeed
V Letnem gledališču Kranj in v Besnici je Mestna občina Kranj namestila dva nova defibrilatorja.

V Mestni občini Kranj (MOK), ki je leta 2020 pridobila certifikat Srcu prijazna občina, imajo v bazi trenutno prek 50 avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED). Nekateri so v zasebni lasti in niso javno dostopni ali na voljo 24 ur na dan, cilj MOK pa je, da bi jih bilo na čim širšem območju čim več dostopnih ves čas. Nekaj so jih dobili tudi kot donacijo, sicer pa nove kupujejo v skladu z načrtom, ki ga sprejemajo na Gasilskem poveljstvu MOK, pri čemer je izhodišče Civilne zaščite, da z AED najprej opremijo oddaljene okraje v MOK. Novo napravo, ki bo na voljo 24 ur, so tako pred kratkim namestili na stavbo gasilskega doma v Besnici, še eno pa v Letnem gledališču Khislstein, kjer so pogosto dogodki z večjim številom ljudi.

»Želimo zagotoviti še večjo varnost naših občank in občanov. Vsak dan srčni infarkt doživi več kot dvanajst Slovencev, bolezni srca in ožilja, med katere sodi tudi srčna kap, pa so vsako leto najpogostejši vzrok smrti. Takojšnja pomoč pri tem je ključna, zato bomo nadaljevali z opremljanjem javnih stavb, da bo defibrilator vedno pri roki,« je ob tem povedal župan Matjaž Rakovec.

Ob postavitvi novih defibrilatorjev pa na MOK izpostavljajo, da bi lahko s takojšnjim oživljanjem na letni ravni preprečili nekaj sto smrti, torej z znanjem postopkom oživljanja in pravilno uporabo defibrilatorja občutno povečamo možnosti preživetja posameznikov ob zastoju srca. Pri tem je lahko v pomoč tudi mobilna aplikacija iHELP, do katere lahko dostopajo občanke in občani MOK. S pomočjo aplikacije lahko hitreje sprožijo klic na pomoč, med drugim pa prikazuje tudi ažurirano mrežo defibrilatorjev, vsebine prve pomoči, lokacije zdravstvenih domov in bolnišnic ter slike in besedila temeljnih postopkov oživljanja z zgodnjim prepoznavanjem stanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.