Gorenjska
1655 ogledov

V Kranju še upajo na silvestrovanje na prostem

Zavod za turizem in kulturo Kranj
Pred nami je veseli december. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer pa bo precej drugačen, kot smo bili vajeni. Potem ko so v Ljubljani že pripravili okrasitev, se tudi v Kranju intenzivno pripravljajo na okrasitev mesta. Ob tem pa upajo, da bodo lahko izpeljali vsaj del programa, vse pa seveda po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vladnih ukrepov.

Na Zavodu za turizem in kulturo Kranj se na letošnji Prešerni december, kot je poimenovano decembrsko dogajanje v Kranju, pripravljajo že od konca prvega vala epidemije. »Jasno je bilo, da bo z jesenjo prišel drugi val in da bo treba prireditve prilagoditi situaciji in predpisanim ukrepom. Zato smo razmišljali o različnih scenarijih in glede na scenarije pripravljamo program po fazah. Kot smo se po prvem valu hitro odzvali na spremembe in tako v poletnem času namesto velikih festivalov izvedli preko 40 manjših butičnih dogodkov, s katerimi smo ohranjali utrip mesta in spodbujali slovensko kulturo, nameravamo pripraviti tudi program Prešernega decembra,« pravi v.d. direktorja Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

 

Tudi letos pa bo Kranj, kljub epidemiji, zažarel v novoletni okrasitvi, ki je bila v preteklosti že nagrajena. Kot pravi Malovrh, se Kranj lahko pohvali z izbrano in lično okrasitvijo mesta, katere glavna tema so Prešernovi verzi, ki ob vhodu v mesto pozdravljajo obiskovalce. »Novoletni jelki in lučkam se v mestu pridružujejo lesene skulpture, jaslice v kanjonu Kokre ter čarobni gozdiček. Načrtujemo tudi manjše programske vložke, ki pa ne bodo časovno in prostorsko določeni, tako da se bo dogajalo ves čas in po celem mestu,« dodaja. Mestna občina Kranj bo sicer letos za okrasitev mesta namenila okrog 95.000 evrov.

 | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj

Decembrski dogodki še pod vprašajem

Praznični utrip bodo v Kranju letos predvsem pričarali z razsvetljavo in praznično glasbo, ki bo obiskovalce spremljala v  mestnem jedru. Smernice Zavoda za turizem in kulturo so več poudarka na okrasitvi in z glasbo po mestu, pri čemer si bodo lahko obiskovalci sami ogledali okrašeno mesto; božično-novoletni sejem ob koncih tedna z upoštevanjem aktualnih omejitev in ukrepov, organiziranje butičnih glasbenih dogodkov v povezavi z lokalnimi gostinci in ob tem tudi več ponudbe na sejmu ter silvestrovanje, če bodo razmere sploh to omogočale.

 

»Program in izvedbo bomo prilagodili epidemiološki situaciji. Zato tudi redno spremljamo novosti, smo v stiku z NIJZ in pripravljamo različne scenarije glede na možne ukrepe. Moramo biti odgovorni in ravnati tako, da domačinom, obiskovalcem mesta ter nastopajočim omogočimo varno udeležbo in varen obisk mesta. Število udeležencev na prizoriščih bo moralo biti omejeno, treba bo upoštevati  razdaljo med ljudmi, priporočila glede nošenja mask, razkuževanja, strežbe hrane in pijač. Načrtovanje in izvedba Prešernega decembra se zato prilagaja glede na priporočila in navodila NIJZ. Kljub omejitvam iščemo pot in način, kako domačinom in obiskovalcem mesta pričarati prijeten in praznični december. Tudi zato se v letošnjem letu še bolj povezujemo z mestnimi gostinci, saj bomo skupaj z njimi lažje izpeljali decembrski program. Glede na situacijo pa težko podamo konkretno informacijo o tem, kako bomo v Kranju decembra skupaj z obiskovalci mesta silvestrovali,« pojasnjuje v.d. direktorja Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

Komentarjev 1
  • anica00 10:59 11.november 2020.

    Če je takšna situacija kot je, koga še veseli silvestrovanje?