Gorenjska
2163 ogledov

V Kranju smo v državnem povprečju

Zdravniški pregled zdravnik
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. V Mestni občini Kranj (MOK) so dobljeni podatki večinoma pod oziroma v povprečju na ravni države.

Prikaz Zdravje v občini 2022, o čemer smo pisali že prejšni teden, je namenjen pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Na NIJZ namreč izpostavljajo, da okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, pomembno vpliva na njihovo zdravje. S prikazom zdravstvenega stanja tako želijo spodbuditi deležnike na lokalni ravni, zlasti odločevalce, pri njihovih aktivnostih za promocijo in krepitev zdravja svojih prebivalcev. MOK sodi po številu prebivalcev med večje slovenske občine. Podatki glede zdravstvenega stanja in umrljivosti v občini v lanskem letu so primerljivi z državnimi.

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je v MOK trajala povprečno 16,7 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 18 dni. Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil nižji od slovenskega povprečja, za sladkorno bolezen pa blizu slovenskemu povprečju. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 1,6 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1. Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 7,2 na 1000, v Sloveniji pa 6,5. Delež uporabnikov pomoči na domu je bil nižji od slovenskega povprečja. Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 17 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 18.

Na področju dejavnikov tveganja za zdravje in preventive na NIJZ v MOK izpostavljajo, da je telesni fitnes otrok bil blizu slovenskemu povprečju. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,6 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,3. Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil nižji od slovenskega povprečja. Odzivnost v Program Svit - presejanju za raka debelega črevesa in danke je bila 66,5 %, v Sloveniji pa 64,4 %. Presejanost v Programu Zora - presejanju za raka materničnega vratu pa je bila 67,5 %, v Sloveniji je 69,5 %.

Čakalnica zdravnik ambulanta bolnišnica pacienti klinika Velika raziskava Slovenija Takšno je zdravstveno stanje po občinah. Stopnja umrljivosti je višja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.