Gorenjska
1060 ogledov

V Kranju stoji klop prijateljstva

Mediaspeed
Kranj sta obiskala predsednika Slovenije in Portugalske Borut Pahor in Marcelo Rebelo de Sousa. Ob tej priložnosti sta na Glavnem trgu odkrila klop prijateljstva.

Predsednikoma sta se na obisku v Kranju pridružila župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe. Sprehodili so se po starem mestnem jedru do Glavnega trga, kjer jih je s plesom pozdravila Folklorna skupina Iskraemeco Kranj. Pred Prešernovim gledališčem sta nato odkrila klop prijateljstva. Gre za posebni del programa, ki se je uveljavil ob uradnih obiskih tujih državnikov pri predsedniku republike. S to gesto se vzpostavlja trajen spomin na srečanje dveh državnikov oziroma krepitev odnosov med dvema državama. Klopi prijateljstva – skupno jih je po Sloveniji postavljenih več kot dvajset – v simbolnem pomenu spodbujajo k razmisleku o vrednotah, kot so prijateljstvo, medsebojno spoštovanje in mir.

Klop prijateljstva, ki sta jo slovenski in portugalski predsednik odkrila v Prešernovem mestu, pa se razlikuje od prehodnih. Kranjska je namreč edina, ki se ponaša z verzom, in sicer Simona Jenka, slovenskega pesnika in pisatelja, ki je zaznamoval Kranj. Verz je izbrala MOK v sodelovanju s Kulturnim društvom Simona Jenka Šmonca Mavčiče. V neposredni bližini Glavnega trga, kjer je postavljena klop, je Simon Jenko obiskoval dva razreda osnovne šole. Verz je zapisan tako v slovenskem kot portugalskem jeziku, kar sovpada z dejstvom, da si je Jenko v obdobju, v katerem je deloval, prizadeval za takratna »sodelovanja onkraj meja«.

Predsednika sta se po odkritju klopi prijateljstva vpisala v častno knjigo gostov MOK.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.