Gorenjska
1811 ogledov

V Kranju ta teden cepili 1408 ljudi, na Golniku 15 hospitaliziranih

Osebje Zdravstvenega doma Kranj v vojaški telovadnici PR ZD Kranj Osebje kranjskega zdravstvenega doma v vojaški telovadnici po končanem cepilnem dnevu.
Strategija cepljenja proti covidu-19 bo vsaj v Kranju tudi v prihodnje ostala enaka: cepljenje proti covidu-19 poteka v Vojašnici Petra Petriča Kranj ob sredah in četrtkih. Najprej cepijo naročene, v navzočnosti pediatra tudi otroke, nato sledi termin za nenaročene. Od ponedeljka, 23. avgusta, je vnovič odprt covidni oddelek na Kliniki Golnik in po današnjih podatkih tam zdravijo že 15 bolnih.

Ta teden je osebje Zdravstvenega doma (ZD) Kranj v vojaški telovadnici, ki je največji cepilni center na Gorenjskem, cepilo 1408 ljudi, kar je v primerjavi s prejšnjim tednom, ko so jih le 963, zelo dobro. Iz službe za stike z javnostjo pri ZD Kranj so navedli, da se kljub številnim pozivom večina ne odloča za prijavo, ampak raje prihajajo na t. i. odprto cepljenje. Tako so denimo v sredo, 25. avgusta, cepili 714 ljudi, kar dobri dve tretjini nenaročenih. Podobno je bilo včeraj, v četrtek, 26. avgusta, ko so cepili 694 ljudi, med njimi v navzočnosti pediatra tudi 113 otrok. Večina teh, ki so se prišli cepit proti covidu-19, je bila nenaročenih, točneje bilo jih je 467. Od 300 včeraj naročenih so jih cepili 227, kar 73 jih ni prišlo ...

V Zdravstvenem domu Tržič pa so ta teden v dveh dneh, sredo in četrtek, skupaj cepili 115 občanov. Slabši odziv od pričakovanega so imeli včeraj v Zdravstvenem domu Škofja Loka: cepili so le 149 ljudi, in sicer 27 naročenih in le 122 nenaročenih. Kar polovica tistih, ki so se naročili, pa ni prišla.

Na vprašanje, ali bodo v ZD Kranj v septembru karkoli spreminjali v zvezi s strategijo cepljenja, smo dobili odgovor, da glede na trenutni interes ne vidijo potrebe, da bi imeli več kot dva cepilna dneva. "Zmožnost dveh cepilnih dnevov v prostorih vojaške telovadnice je 2400 oseb tedensko, z večanjem interesa bomo prilagodili tudi število cepilnih dni," so pojasnili iz službe za stike z javnostjo pri ZD Kranj. Glede možnosti cepljenja na terenu pa smo dobili odgovor, da je cepilni center v ZD Kranj doslej izvedel že cepljenje tudi na soboto in na oddaljenih lokacijah (Jezersko, Preddvor, Šenčur, Naklo), a da odzivi niso izpolnili pričakovanj, razmere za cepljenje pa so bile slabše, zato ostajajo v cepilnem centru v vojašnici. 

Statistika, statistika

Na Gorenjskem je, po podatkih, danes objavljenih na spletni strani NIJZ, cepljenih z enim odmerkom 47,6 odstotka prebivalcev, z vsemi pa 43,6 odstotka. Najvišjo precepljenost med gorenjskimi občinami ima Jezersko, kjer je z vsemi odmerki cepljena natančno polovica od 666 občanov. Najslabšo precepljenost pa ima občina Kranjska Gora. V Mestni občini Kranj je z enim odmerkom cepljenih 47,27 odstotka, z vsemi pa 43,8 odstotka občanov.
Današnji podatki Sledilnika covid po občinah pa so naslednji: občina Jezersko je edina med gorenjskimi, kjer ni niti enega potrjeno aktivno okuženega s covid-19.
V Mestni občini Kranj je na današnji dan 76 potrjeno aktivno okuženih, v občini Šenčur 14, v občini Cerklje na Gorenjskem 11, v občini Škofja Loka 38, v občini Jesenice pa 29 občanov.

V ponedeljek, 23. avgusta, so vnovič začasno zaprli nekatere nenujne dejavnosti in vzpostavili covidni oddelek na Kliniki Golnik. Pripravili so, kot smo že poročali, 15 navadnih postelj in šest intenzivnih. Že v torek, 24. avgusta, so imeli na akutnem oddelku štiri bolnike, danes, v petek, 27. avgusta, pa že 15, je razvidno iz Sledilnika covid.

Pogoj PCT ne velja za javno upravo

Od začetka tega tedna, od 23. avgusta, velja, da je testiranje s hitrimi antigenskimi testi na covid-19 plačljivo (razen izjem, seveda), zato nas je zanimalo, kdo poravnavava stroške testiranja uslužbencem upravne enote in občinskim uslužbencem. Z Upravne enote Kranj, kjer imajo 83 zaposlenih, so nam na vprašanje, koliko je cepljenih, odgovorili, da je odločitev o cepljenju osebna odločitev vsakega posameznika, in še, da se zaposlenim ni treba obvezno testirati.

Podoben odgovor smo glede testiranja necepljenih zaposlenih dobili tudi z Mestne občine Kranj, kjer je v mestni upravi skupaj z medobčinskim inšpektoratom in službi notranje revizije skupaj 144 zaposlenih. "V Združenju mestnih občin Slovenije so sprejeli dogovor, da se pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za javno upravo ne bo izvajal in bomo tej odločitvi sledili tudi na Mestni občini Kranj," so nam danes pojasnili iz županovega kabineta.

 

 

Komentarjev 2