Gorenjska
73 ogledov

V Kranju več kot 600 otrok prvič prestopilo šolski prag

Prvi šolski dan v Kranju Peter Šalamon
Začelo se je novo šolsko leto. V Kranju se je v osnovne šole spet podalo okrog 5700 učencev, od tega je 627 prvošolcev. Tudi to poletje je Mestna občina Kranj poskrbela za nekatere investicije v šolsko infrastrukturo.

V Mestni občini Kranj je 9 osnovnih šol, ena od teh je s prilagojenim programom. V šole je danes vstopilo skoraj 5700 otrok, od tega je 627 prvošolcev. Kranjski župan Matjaž Rakovec jim je dobrodošlico izrekel na Osnovni šoli Stražišče - Podružnična šola Besnica. "Želim vam čim več novega znanja in prijateljev. Ko sem sam vstopal prvič v šolo, se spomnim, da smo rekli, da je naša glava kot ena velika škatla, v katero bomo nalagali novo znanje," je dejal Rakovec.

Občina je tudi to poletje pridno investirala v šole

Tudi to poletje je Mestna občina Kranj poskrbela za nekatere investicije v šolsko infrastrukturo. Največja je zagotovo prejšnji teden odprta rekonstruirana in obnovljena Osnovna šola Simona Jenka - podružnica Center. 6 milijonska investicija, katero sta v večji meri sofinancirali Evropska unija in država, je prinesla 8 novih oddelkov šole in 4 vrtčevske, opremljeno otroško in športno igrišče, nove zelene površine in zasaditve. "Ob tem pa smo to poletje uredili požarno varnost na Osnovni šoli Staneta Žagarja. Vrednost investicije je znašala 265.000 evrov, od tega je bilo dobrih 188.000 sofinanciranih prek Zakona o financiranju občin. Prav tako smo na šoli uredili zeleno streho. Investicijo je v večji meri financiralo KD Prostorož, občina je primaknila slabih 19 tisočakov. Na Osnovni šoli Stražišče smo zamenjali nekatere naprave v kuhinji v vrednosti dobrih 48.000 evrov. Še ta mesec pa bomo začeli s 17.700 evrov vredno obnovo notranjega bazena na Osnovni šoli Jakoba Aljaža," je izpostavil župan Rakovec. Po šolah in vrtcih so izvedli še nekatera sprotna vzdrževalna dela glede na potrebe.

Tudi v prihodnje pa občina načrtuje številne druge investicije v šolsko infrastrukturo. Pridobili so že pravnomočno gradbeno dovoljenje za izgradnjo nove telovadnice, šestih učilnic in večnamenskega prostora pri Osnovni šoli Staneta Žagarja. Predvidoma decembra občina pričakuje potrditev sofinanciranja projekta, sledil bo izbor izvajalca del, v prvi polovici leta 2021 pa začetek gradnje. V zaključni fazi je brezplačen prenos nekdanje Trgovske šole na Mestno občino Kranj, kjer bo po energetski obnovi dodatne prostore dobila Osnovna šola Jakoba Aljaža. Prenovili bodo tudi več šol in vrtcev, med njimi stavbo na Cankarjevi ulici 2 za potrebe Glasbene šole ter vrtca v Bitnjem in na Kokrici. Načrtovanih je tudi nekaj energetskih sanacij šol in vrtcev.

Občina je vlagala tudi v prometno infrastrukturo

Na kranjski občini so poskrbeli tudi za investicije v prometno infrastrukturo, ki bo poskrbela za varnejšo pot otrok v šolo. Uredili so avtobusno postajališče in prehod za pešce v Bitnjem, kjer se Hafnarjeva pot priključi Škofjeloški cesti. Premaknili, razširili in osvetlili so prehod za pešce pri živilski trgovini na Planini. Uspešno se je zaključil projekt izgradnje kolesarski poti 1-6, bolj varno pa je tudi kolesarjenje in sprehajanje ob Savi, kjer so utrdili in razširili slab kilometer dolgo makadamsko pot, ki je del kolesarske povezave Stara cesta-Struževo. Še letos bodo urejeni tudi pločniki v Britofu, mimo Ibija in ob cesti Goriče-Golnik, avtobusno postajališče Besnica - Na Vidmu, cesta Srednja vas - Zalog pri Goricah ter dva usada na cesti Stražišče - Planica.

Nekateri danes prvič tudi v vrtce

Nekateri otroci so danes prvič prestopili tudi prag vrtca. Vse kranjske letos obiskuje preko 2250 otrok, od tega je 544 novincev. Število čakajočih na centralnem čakalnem seznamu je trenutno 126, a kot zagotavlja župan Rakovec, se bo za večino od njih našel prostor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice