Gorenjska
118 ogledov

V Kranju vedno več prošenj za pakete s hrano

Rdeči križ Gregor Katič
Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Kranj je v letošnjem letu med 2200 uporabnikov iz Mestne občine Kranj in občin Cerklje, Šenčur, Preddvor, Naklo in Jezersko, v katerih biva 90 tisoč ljudi, razdelil skoraj 35 ton pomoči v hrani. Gre za pakete, ki so jih dobili iz sklada Evropske unije, pa tudi za donacije in hrano, ki so jo pridobili v človekoljubih akcijah.

Generalno gledano se razmere slabšajo, število uporabnikov se stalno spreminja, ugotavlja Marjan Potrata, sekretar RKS - Območnega združenja Kranj. Od 2200 uporabnikov jih je iz Mestne občine Kranj kar 1950.

Samo potrebe po pomoči s hrano so v primerjavi z lanskim v omenjenih šestih občinah narasle za sedem odstotkov. Še zlasti je povpraševanje po paketih poskočilo v aprilu in maju. Konec avgusta oziroma ob začetku šolskega leta je Rdeči križ razdelil šolske potrebščine 328 otrokom od 1. do 9. razreda, večina, 295, jih je iz Kranja.

Več kot 300 prostovoljcev

Zaradi omejitev pri epidemiji koronavirusa so se na Rdeči križ obračali za pomoč zlasti starejši, ker niso imeli prevoza. Tako so zanje prostovoljci še v večji meri odšli po nakupih, jim plačevali položnice in vozili kosila na dom. V RKS - Območnem združenju Kranj imajo več kot 300 prostovoljcev, večinoma starejših. Zato so bili izjemno veseli 20 mlajših in mladih, ki so se jim javili za pomoč med epidemijo.

Prostovoljci sicer vse dni v letu vozijo kosila na dom starejšim: če so jih denimo lani vozili 25 starejšim, letos dnevno razvozijo 30 kosil. Dve ekipi prve pomoči RKS OZ Kranj oziroma devet prostovoljcev, ki imajo izpit za bolničarja, je v marcu in aprilu, ko je veljala posebna uredba zaradi epidemije koronavirusa, na mejnih prehodih z Italijo in Avstrijo merilo telesno temperaturo ljudem, ki so vstopali v Slovenijo.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 20:29 03.september 2020.

    ja jest sem bil glih dons, pa je nekejm ampak drug teden bo še več ... najbrž bom rabu karjolo