Gorenjska
1251 ogledov

V Kranju (zaenkrat) podražitev zbiranja odpadkov padla

Peter Šalamon
Kranjski mestni svetniki podražitve zbiranja odpadkov (tokrat) niso potrdili.

Izvajanje javne gospodarske službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Kranj (MOK) in občin Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur v letu 2021 ne glede na izvedene ukrepe racionalizacije beleži izgubo v višini 290.583 evrov. »Največji stroški, ki so vplivali na negativen rezultat so stroški dela, najema delovne sile, stroški prevzemov različnih vrst odpadkov, stroški pogonskih goriv. Zato smo že izvedli ukrepe racionalizacije, in sicer pretovor bioloških odpadkov, umik zabojnikov za mešano komunalno embalažo z uličnih zbiralnic, notranjo reorganizacija nekaterih procesov,« je na seji povedal direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon.

Tudi za leto 2022 poslovni načrt predvideva izgubo v dejavnosti ravnanja z odpadki v višini 319.170 evrov, ki naj bi jo podjetje pokrilo z notranjimi rezervami, vendar je v prvem četrtletju prišlo do še dodatnega povišanja stroškov na ravni podjetja precej nad ocenami in pričakovanji. »Prišlo je namreč do podražitve električne energije za 3,5-kratnik oziroma dodatnih 320.000 evrov stroškov v letošnjem letu, dodatne rasti cen pogonskih goriv in plina oziroma dodatnih 160.000 evrov stroškov v letošnjem letu ter podražitve različnih materialov oziroma dodatnih 100.000 evrov stroškov v letošnjem letu. Dodaten vpliv na stroške ravnanja z biološkimi odpadki predstavlja tudi dvig cene prevzema z dosedanjih 62,50 na 125 evrov na tono, torej natanko za 2-krat,« je še pojasnil Berčon.

Po trenutni oceni Komunale Kranj bodo sicer v letošnjem letu kljub temu malo nižji stroški dela na račun racionalizacije v Skupnih službah in končno upada cen za prevzemanje odpadnega blata s čistilne naprave v drugi polovici leta. Kljub temu pa bodo vse nove okoliščine v letošnjem letu prinesle izgubo v podjetju skoraj 300.000 evrov. Posledično Komunala predlaga, da se podražijo cene storitve zbiranja mešanih komunalnih odpadkov. Prišli pa so do kompromisa glede zbiranja bioloških odpadkov. Cena se ne bo podražila, ampak bodo izgubo pokrili z dobičkom z drugih dejavnosti.

Štiričlansko gospodinjstvo je tako do sedaj plačevalo 20,93 evrov, po predlogu pa bi od 1. julija do konca leta 2022 plačevalo 22 evrov, v prvi polovici leta 2023 23,55 evrov, od 1. julija 2023 pa 22,45 evrov. »V primerjavi z drugimi občinami ima Komunala Kranj v povprečju 5% nižjo ceno storitve zbiranja mešanih komunalnih odpadkov, pri čemer je že upoštevana nova cena, 56% nižjo ceno infrastrukture ter v povprečju 18% višjo ceno storitve zbiranja bioloških odpadkov,« je še dodal Berčon. Poiščejo alternative v prihodnje.

Svetnica Ana Černe (Levica) se zaveda, da se vse draži. »Predlagam pa, da razmislimo, kako bi pomagali predvsem najbolj ranljivim. Razmisliti moramo tudi, da naj plača več tisti, ki več onesnažuje.«

»Moram povedati, da tokrat razumem argumente direktorja Komunale, ki nam je jasno predstavil dejavnike, ki prihajajo do podražitev. Sicer pa bi se morali odpadki predelati na območju naše ali bližnje občine ter tako zmanjšali stroške. Med drugim je denimo možno biološke odpadke predelati tudi v rodovitno zemljo, ki se jo lahko prodaja,« je povedala Irena Dolenc (NSi).

Samostojna svetnica Ana Pavlovski meni, da ne morejo stroške prevaliti na občane. »Podpiram idejo, da se poiščejo alternativne rešitve in poiščejo notranje rezerve. Pomagala bi lahko tudi občina.«

»Cilj vseh bi moral biti, da se proizvede čim manj odpadkov. Plačevati bi morali toliko, kolikor pridelamo,« je povedal Igor Velov (Lista za razvoj Kranja). Ob tem pa je opozoril: »Ko ne sledimo cenam in stroškom, se dela izguba v javnem podjetju, katerega lastnik smo občina. Tako bo izgubo moral pokriti proračun.«

»Iz nepotrebnih projektov, recimo park himne, Bleiweisov park, nakupa novih avtov, dvoran, koncertov, kupovanja novih radarjev bi lahko prerazporedili sredstva za subvencije za cene ravnanja z odpadki,« pa je predlagal Bojan Homan (SDS).

Glasovanje je tokrat mnoge presenetilo. 11 svetnic in svetnikov je podražitev podprlo, 11 pa jih je glasovalo proti. Podražitev tako tokrat ni bila izglasovana. O njej bodo verjetno morali razpravljati ponovno na prihodnji seji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.