Gorenjska
1974 ogledov

V Kranju že težko čakajo na urgentni center

Satelitski urgentni center v Kranju,
1/3
AB Nadižar, podjetje za arhitekturo, d. o. o.
V Kranju, tretji največji slovenski občini, kjer deluje služba nujne medicinske pomoči od leta 2005 v prostorih zdravstvenega doma, težko čakajo na svoj urgentni center. Že v kratkem naj bi Upravna enota Kranj izdala gradbeno dovoljenje za t. i. Satelitski urgentni center, ki bo dopolnitev urgentnega centra ob Splošni bolnišnici Jesenice. Ni pa še znano, kako bo s sofinanciranjem države.

Prejšnji teden so se po seji sveta zavoda Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) pohvalili, da so poslovno leto 2022 zaključili uspešno s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 2,16 milijona evrov. Direktor OZG Matjaž Žura je tedaj napovedal naložbe, ki naj bi jih izvedli v letošnjem letu: prizidek k Zdravstvenemu domu Tržič, rekonstrukcija stavbe na Titovi 78 a na Jesenicah in Satelitski urgentni center v Kranju.

Satelitski urgentni center v Kranju bodo zgradili na območju ambulante nujne medicinske pomoči, umeščen bo v atrij med prizidek in stari del zdravstvenega doma in še na parkirišče za reševalna vozila. V centru bodo prostori za preiskave, terapijo in opazovalnica: bolniki, ki bodo prišli na obravnavo v satelitski urgentni center, bodo celostno obravnavani tudi z laboratorijskimi preiskavami. Dobili bodo ustrezno terapijo in se po izboljšanju vrnili domov. Če se jim stanje ne bo izboljšalo, pa jih bodo poslali naprej na bolnišnično obravnavo.

Satelitski urgentni center v Kranju, | Avtor: AB Nadižar, podjetje za arhitekturo, d. o. o. AB Nadižar, podjetje za arhitekturo, d. o. o.

Zelo pomembna bo tudi dograditev nadstreška za reševalna vozila, s čimer nameravajo rešiti problem prevzema pripeljanih in odpeljanih bolnikov. S prizidkom bodo dobili ustreznejše delovne pogoje tudi zaposleni, in sicer predvsem na področju zagotavljanja izolacije infektivnih bolnikov, pa tudi triaže in hitrejšega izvoza reševalnih vozil na intervencijo

V kratkem pričakujejo gradbeno dovoljenje

Z vprašanji, kako trenutno kaže tej zelo pomembni naložbi, kajti Kranj je, odkar delujejo urgentni centri ob bolnišnicah, ostal brez ustrezne celostne obravnave bolnikov z nujnimi zdravstvenimi stanji, so nam iz Osnovnega zdravstva Gorenjska odgovorili, da so oddali vlogo na Upravno enoto Kranj in da v kratkem pričakujejo izdajo gradbenega dovoljenja, saj so izpolnjeni vsi pogoji.

"Z izvedbo same investicije se bo počakalo na razpis Ministrstva RS za zdravje, ki je bil obljubljen že za lansko leto, ko je bilo napovedano 100-odstotno financiranje investicij v izgradnjo Satelitskega urgentnega centra. Glede na pogoje razpisa (ko bo ta objavljen), bo izdelana natančnejša finančna konstrukcija, ki bo sestavljena iz financiranje države, OZG in ustanovitelja zavoda," so za Žurnal24 še pojasnili iz OZG.

Želijo si čim višjega državnega sofinanciranja

Še pred začetkom gradnje urgentnega centra (izdelovalec projektne dokumentacije je AB Nadižar, podjetje za arhitekturo, d. o. o.), pa bo treba zaradi zamakanja nujno sanirati parkirno ploščad nad parkirno hišo pod prizidkom Zdravstvenega doma Kranj. Denar za to sanacijo mora zagotoviti Mestna občina Kranj.

S financiranjem oziroma sofinanciranjem gradnje satelitskega urgentnega centra in ureditve parkirne ploščadi so na svoji zadnji seji v mandatu 2018-2022 soglašali kranjski mestni svetniki: oktobra 2022 so namreč potrdili načrt razvojnih programov in za začetek projekta v proračunu za leto 2022 zagotovili 35.040 evrov. Celotno naložba (Satelitski urgentni center in sanacija parkirne ploščadi) je bila oktobra 2022 ocenjena na 2,53 milijona evrov, pri čemer je bilo rečeno, da Mestna občina Kranj pričakuje sredstva sofinanciranja iz državnega razpisa v višini 1,46 milijona evrov. Zaključek projekta pa da je predviden konec leta 2024.

Satelitski urgentni center v Kranju, | Avtor: AB Nadižar, podjetje za arhitekturo, d. o. o. AB Nadižar, podjetje za arhitekturo, d. o. o.

Iz Mestne občine Kranj so nam danes pojasnili, da Ministrstvo RS za zdravje še ni objavilo razpisa za sofinanciranje satelitskih urgentnih centrov. "Želimo si, da bi bila stopnja državnega sofinanciranja čim višja in da bi bil razpis objavljen v čim krajšem času," so razložili.

Na vprašanje, ali se je načrtovana ocena naložbe glede na lanski oktober kaj spremenila, pa so nam iz Mestne občine Kranj odgovorili, da je "trenutno celotna vrednost investicije Satelitskega urgentnega centra ocenjena na 1.817.682,11 evrov (z DDV), medtem ko bo celotna vrednost sanacije parkirne ploščadi predvidoma znašala 713.659,75 evrov (z DDV). Trenutno razpolagamo zgolj z ocenjeno vrednostjo investicije, končne vrednosti bodo znane po izdelavi PZI dokumentacije oziroma po izboru izvajalca del".

 

Komentarjev 2
  • Decko 10:42 23.marec 2023.

    Avtobusno in železniško postajo že imamo oot v Albaniji

  • Gandi123 10:24 23.marec 2023.

    Ali bodo napisi v novem urgentnem centru dvojezični? V Slovenščini in Albanščini?