Gorenjska
1862 ogledov

V Kranju želijo dodatne sončne elektrarne

Mestna občina Kranj
Mestna občina Kranj je objavila javni poziv potencialnim promotorjem za izvedbo projekta za postavitev sončnih elektrarn na strehah javnih zavodov in ostalih občinskih objektov na način z javno-zasebnega partnerstva. Z novim letom pa se bodo v Kranju podražile tudi cene za polnjenje električnih vozil na javnih polnilnicah.

Želja Mestne občine Kranj (MOK) je vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva za postavitev proizvodnih naprav, ki proizvajajo električno energijo iz sončnih fotovoltaičnih virov na občinskih površinah in objektih. Potencialni promotorji, ki bi želeli sodelovati pri izvedbi projekta, lahko svoj interes izkažejo z oddajo vloge. Predlagan model izvedbe dela projekta je koncesija gradnje po modelu projektiraj–financiraj–zgradi–upravljaj in vzdržuj–prenesi v last koncedenta, za okvirno koncesijsko obdobje od 15 do 25 let. Z vključitvijo zasebnih investitorjev v projekt bi občina dosegla zastavljene cilje brez dodatnega javnofinančnega zadolževanja, saj bo investicija poplačana iz ustvarjenih prihodkov, vezanih na proizvedeno električno energijo.

Cilji projekta so med drugim uresničevanje ciljev skupnostne samooskrbe MOK in uporabnikov površin ter objektov. Poleg tega bodo stroški rabe električne energije v javnih objektih, ki bodo vključeni v projekt, glede na  stroške in ceno električne energije na trgu po izvedenem projektu nižji, kar bo prineslo prihranke tako javnemu partnerju kot uporabnikom površin ter objektov. Naslednji korak, ki ga bodo izvedli v MOK po pridobitvi zainteresiranih zasebnih partnerjev, bo priprava investicijske dokumentacije, sprejem odloka, izvedba razpisa na način konkurenčnega dialoga in postavitev elektrarn.

V MOK so v preteklih letih, večji del v okviru projekta E-mobilnost, sicer že postavili tri sončne elektrarne na strehah javnih stavb, in sicer na Osnovni šoli Janeza Puharja Kranj – Center ter na dveh strehah v poslovni coni Zarica. Še pred tem so sončne elektrarne namestili na streho upravne stavbe MOK in Podružnične šole v Besnici. Skupna moč sončnih elektrarn znaša približno 300 kWp.

 

Polnjenje električnih vozil bo dražje

Mestni svetnice in svetniki pa so na zadnji seji v tem mandatu potrdili tudi višje cene za polnjenje električnih vozil na javnih polnilnicah. Cena storitve polnjenja je predlagana v višini 24 centov za kilovatno uro, dodatek za trajanje polnjenja nad 180 minut 3 cente na minuto ter pristojbina 40 centov. Nove cene bodo stopile v veljavo s 1. januarjem 2023. »Ko bomo imeli tako imenovano kranjsko kartico, bomo namreč to lahko integrirali, tako da bodo lastniki imeli še ugodnejše cene. V postopku izbora dobavitelja hitrih polnilnic bomo namreč v naslednjem letu postavili še dodatnih osem polnilnic in tako predvidoma aprila, maja cenik tudi nadgradili ter tako občanom omogočili polnjenje na hitrih polnilnicah,« pa je ob tem še povedal Marko Hočevar iz kranjske mestne uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.