Gorenjska
818 ogledov

V Lazah (še) ne bo kanalizacije

Industrijska cona Laze
Upravno sodišče je sprejelo odločitev. V upravnem sporu glede gradbenega dovoljenja za gradnjo kanalizacije v Lazah v Stražišču je prav dalo Alpe Adria Green in postopek vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu organu, torej Upravni enoti Kranj.

Upravno sodišče je za končno odločitev potrebovalo skoraj dve leti. Alpe Adria Green (AAG), ki je zastopala Civilno iniciativo za zeleno Stražišče je namreč sodbo proti Upravni enoti Kranj za odpravo gradbenega dovoljenja za gradnjo fekalne kanalizacije v Industrijski coni Laze in gradnjo NN priključka s črpališčem vložila 7. 11. 2018. Sodišče je tožbi ugodilo.

 

V AAG so v odzivu zapisali, da so se že ob vložitvi tožbe zavedali, da je gradnja kanalizacijskega omrežja v Industrijski coni Laze potrebna. »V Industrijski coni Laze na istem naslovu obratujeta podjetji Ekol d.o.o. in Ekorel d.o.o., ki odstranjujeta in predelujeta nevarne in nenevarne odpadke, ter livarstvo Blisk, ki se oglašuje za eno največjih livarn za tlačno litje aluminija v zasebni lasti v Republiki Sloveniji, torej veliki proizvajalci industrijske odpadne vode. Vendar gradnja kanalizacijskega omrežja ne bi smela zvečati možnosti poplavljanja in onesnaževanja bližnjega stanovanjskega naselja. V postopku na prvi stopnji je bilo nepopolno in napačno ugotovljeno dejansko stanje glede količine industrijskih odpadnih vod, ki nastajajo v tehnoloških postopkih podjetij delujočih v Industrijski coni Laze. Tožnik v postopku pred izdajo gradbenega dovoljenja ni imel možnosti sodelovanja v dokaznem postopku in opozoriti na napačna izhodišča projektiranja,« so zapisali v AAG. Ob tem so dodali, da so bili ves čas prepričani, da so njihove trditve pravilne, kar je tudi potrdilo  Upravno sodišče, ki je razsodilo v njihovo korist, predvsem pa v korist tamkaj živečih prebivalcev.

 

Na kranjski občini so nad razsodbo razočarani

Mestna občina Kranj je bila v proces vključena kot stranka z interesom, so v odzivu na sodbo zapisali na kranjski občini in dodali: »V razsodbi, ki postopek izdaje gradbenega dovoljenja vrača v ponovno odločanje upravni enoti, ne gre za vsebinsko odločitev sodišča o neustreznosti projekta, ampak za odpravo odločbe zaradi napak v postopku. Razlog za odpravo gradbenega dovoljenja in vrnitev zadeve v ponoven postopek je pomanjkljiva obrazložitev drugostopenjskega organa, to je Ministrstva za okolje in prostor. Torej gre za povsem procesno odločitev in se sodišče o sami vsebini gradbenega dovoljenja in argumentih Alpe Adria Green ni izreklo.«

 

Nad posledicami sodbe so na občini razočarani, saj gre, kot poudarjajo, za izredno pomemben projekt varovanja okolja v javnem interesu za kranjsko občino. »Začetek izgradnje kanalizacije je tako že nekaj let odložen zaradi omenjene tožbe in bo zamaknjen še, dokler upravna enota ne izda ali zavrne novega gradbenega dovoljenja v ustreznem in pravilnem postopku,« so zapisali in dodali, da glede problematike Industrijske cone Laze pričakujejo tudi večje sodelovanje Ministrstva za okolje in prostor ter ponovno vabijo k dialogu Civilno iniciativo za zeleno Stražišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice