Gorenjska
380 ogledov

V letu dni so v novem potniškem terminalu oskrbeli 450.000 potnikov

Saša Despot
Pred natanko letom dni je Fraport Slovenija na ljubljanskem letališču odprl nov potniški terminal. Na prvo obletnico njegovega delovanja je bil uradno odprt tudi razširjen del brezcarinske trgovine z gostinsko ponudbo All Yours.

Z novim potniškim terminalom, modernim infrastrukturnim objektom, ki se razprostira na 10.000 kvadratnih metrih, je Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana postalo sodobna in učinkovita regionalna vstopna točka. Od odprtja je skozi terminal A potovalo več kot 450.000 potnikov, do konca leta 2022 pa bodo v njem oskrbeli že okoli 1,2 milijona potnikov. »Odprtje novega terminala v letu 2021 je za Letališče Ljubljana pomenilo prelomnico in ga uvrstilo med moderna evropska letališča. Čudovito ga je videti tako polnega življenja in da tako dobro služi svojemu namenu z zagotavljanjem prijetne, v predstavitvi maloprodajne ponudbe pa celo edinstvene potovalne izkušnje. Fraport Slovenija je v novo infrastrukturo investiral, da bi bili pripravljeni na prihodnjo  rast potniškega prometa in veseli smo, da prvo obletnico njegovega delovanja praznujemo ob znatnem okrevanju,« je ob tej priložnosti dejala Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija.

 | Avtor: Fraport Slovenija Fraport Slovenija

Naraščajoče število potnikov omogoča tudi širitev komercialne ponudbe v novem terminalu. Danes sta partnerja pri projektu, Fraport Slovenija in smartseller, s simbolično slovesnostjo in prerezom traku odprla nov del trgovine z gostinsko ponudbo All Yours Ljubljana. »Navdušeni smo, da četrti in še zadnji del naše enote All Yours odpiramo ravno ob prvi obletnici novega potniškega terminala. Število kupcev v naši trgovini je v preteklem letu preseglo naša pričakovanja, še posebej med potniki, ki potujejo z nizkocenovnimi prevozniki. Prav tako so nad pričakovanji vrednosti, ki jih potniki namenijo za nakupe. Naš popolnoma prilagojen pristop k ustvarjanju moderne nakupovalne izkušnje, ki odpravlja meje med nakupi in gostinsko ponudbo, prepriča tudi najbolj zahtevne kupce, da tukaj preživijo svoj čas na letališču in uživajo v ponudbi,« je ob tem povedal Karl Niendorf, poslovodni direktor smartsellerja, skupnega podjetja globalnega trgovca v segmentu potovanj, Gebr. Babett Stapel pa je odprtje pospremila z besedami: »Veseli nas, da lahko s širitvijo ponudbe našim potnikom zagotovimo še bolj privlačno letališko nakupovalno izkušnjo. Partnerstvo s smartsellerjem se kaže v uspešni in edinstveni zgodbi, ki je osredotočena na naše potnike. Navdušili jih bodo skrbno izbrani izdelki, od najboljše lokalne ponudbe, najširše izbire vin na enem mestu v slovenskem prostoru, do svetovno znanih lepotnih blagovnih znamk.«

 | Avtor: Fraport Slovenija Fraport Slovenija

Po odprtju se terminal A še naprej razvija. V začetku leta 2022 je pridobil povezavo s starim terminalom B, kar omogoča pretok potnikov med objektoma ter dostop do novega prostora za prijavo na let in varnostno kontrolne točke oz. parkirne hiše. Kasneje letos bo razširjen še poslovni salon ter nadkrita njegova terasa. V prostoru za prijavo na let bodo nameščene nove točke za samostojno prijavo in oddajo prtljage. Čez poletje bo Fraport Slovenija preuredil servisne ceste med parkirno hišo in starim terminalom. Zgradil bo krožišče in omejil dostop do parkirnih mest za shuttle prevoznike. V zadnjem letu je nekaj sprememb doživel tudi stari terminal. Določeni deli so bili prenovljeni in preurejeni za sprejem prihodnih potnikov izven schengenskega območja. Na mejnem pregledu so bile nameščene tudi točke za samodejno mejno kontrolo.

Komentarjev 1
  • eminenca 19:41 01.julij 2022.

    ko prideš ven skozi te vrata, si kje? na cesti ... taksi, ki je vsak dan dražji, jaz bi šel peš po cesti na štop v eno ali drugo smer pa povedal, kasem brez ptrevoza, kar je res