Gorenjska
874 ogledov

V Mošah bodo prostovoljci posadili 1000 dreves

Smlednik z okolico, občina Medvode M. Ha. Okolica Smlednika v občini Medvode.
V soboto, 25. marca, bo družba Slovenski državni gozdovi organizirala vseslovensko prostovoljsko akcijo sadnje dreves Pomladimo gozdove 2023. Prostovoljci jih bodo sadili v bližini Kočevja (Polom), Lovrenca na Pohorju, Smrečja pri Bohorju in v Mošah pri Medvodah, medtem ko bodo na Goriškem Krasu, kjer je lani pustošil velik požar, sejali semena.

Iz službe za korporativno komuniciranje pri družbi Slovenski državni gozdovi so nam v zvezi z lokacijo v Mošah pri Medvodah pojasnili, da gre za 0,3 hektarja veliko površino v lasti Republike Slovenije. Ker gre torej za državne gozdove, z njimi upravlja družba Slovenski državni gozdovi. Umetna obnova s sadnjo pa je na tem območju potrebna, ker so poškodovana drevesa posekali, zaradi močnega zeliščnega in grmovnega sloja pa je naravna obnova otežena.

V soboto bodo tako od 9. ure naprej v Mošah pri Smledniku v občini Medvode posadili 1000 dreves, do tega 500 sadik gradna (vrsta hrasta) in 500 sadik gorskega javorja. Kljub napovedanemu slabemu vremenu so v SDG odločeni, da akcijo izpeljejo. Udeležence prosijo le, da se ustrezno oblečejo in obujejo ter da s seboj nujno prinesejo rovnico, kramp, motiko ali podobno orodje. Priporočljive so tudi vrtnarske rokavice. Zaželene so vrečke in torbe za prenašanje sadik po delovišču.

Do danes, 22. marca, se je na prostovoljsko akcijo v Mošah preko spleta prijavilo več kot 160 prostovoljcev, kar je največ med petimi lokacijami. Med prostovoljci so med drugim dijaki Gimnazije Bežigrad, skavti, skupina zaposlenih iz podjetja Toyota, poslanka Katarina Štravs, so še pojasnili.

 

 

Komentarjev 3
  • alen04 07:58 23.marec 2023.

    Zelo lepo. Pohvalno.

  • Boschtjan Zupanchich 07:53 23.marec 2023.

    Superodlično. kajti avtomatsko bomo imeli vsi boljše vreme. Problem bodo samo poletne suše, če bodo.

  • Avatar Leon
    Leon 15:40 22.marec 2023.

    Nihče ne omenja Boruta Pahorja ! Narobe svet .