Gorenjska
2012 ogledov

V nas bo spet California

V petek, 10. junija 2022, se na oder vrača legendarna slovenska skupina California.

V Kranju se v petek začenja poletno dogajanje v mestu. Zavod za turizem in kulturo Kranj je po dveh letih, ki sta minila v znamenju epidemije, tokrat pripravil kar več kot 160 dogodkov. Poletno prireditveno sezono pa bodo začeli na prav poseben način. Na Glavnem trgu se bo namreč po skoraj 20 letih na oder vrnila legendarna skupina California. Pred koncertom smo se pogovarjali s pevcem Matjažem Zupanom.

 | Avtor:

Kako je pred 33 leti nastala skupina California?

Pred tem smo bili člani terasa banda Melos. Igrali smo po hotelih. Odšli smo iz te glasbene skupine, ker nismo hoteli nastopati na narodno zabavnih festivalih. V tem se nismo videli. Odšel sem na služenje vojaškega roka na obalo Črne gore in se mi je zdelo kot da sem v Californii. Fante sem poklical in tako so eno leto igrali brez mene.

V času, ko ste nastopali, ste bili zelo popularni. Kako se spominjate teh časov?

Iz današnje perspektive smo živeli kot v filmu, non stop turneja. Takrat ko si popularen, se tega niti ne zavedaš in se ti zdi to nekaj vsakdanjega. Danes vem da vsi ki pustijo večji pečat, kot glasbeniki, morajo za to veliko garati. Živeli smo svoje sanje.

Kako pa je potem pred skoraj 20 leti prišlo do tega, da ste prenehali z nastopanjem?

Enostavno, zgodilo se je, očitno takrat v tem ni bilo več volje.

Kaj ste v tem času, ko skupine California ni bilo več, počeli?

Ustvarili smo si družine in živeli svoj ritem. Nekateri so vmes tudi preigravali v raznih glasbenih zasedbah.

Kako pa je sedaj prišlo do ideje, da se ponovno združite in stopite nazaj na oder?

Očitno brazgotine časa pustijo v življenju sledi in naravni proces, da ljudje začnejo pogledovati nazaj in mogoče ne pozabiti tistega, kar so nekoč počeli. Enostavno bili smo za, da bi naredili en koncert ob 30 letnici, pa je korona prekrižala poti. Zdaj delamo popravni izpit.

Kaj lahko od petkovega koncerta pričakujejo vaši oboževalci?

Energičnost in sentimentalnost. Veliko je skladb, ki jih ljudje na srečo še danes poznajo. Lahko torej pričakujejo našo glasbo, ki jih bo popeljala v čase ko smo odraščali.

Kaj pa naprej? Bo to prvi in zadnji nastop po ponovni vrnitvi ali imate kakšne daljše načrte, da boste še nastopali?

Če bo dovolj energije, bomo stisnili še kakšen album. Imam komade za čas v katerem smo se znašli v obdobju korone, vojne in pa komad za zdajšnje povolilno obdobje.

 | Avtor:

Skupina California bo torej odprla letošnje Prešerno poletje v Kranju. Koncert bo v petek, 10. junija 2022, ob 20:00. Obiskovalce bo predhodno ogrela skupina LPS, zmagovalka letošnje EME. Koncert pa je brezplačen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.