Gorenjska
3199 ogledov

V nekdanjo Adrijino upravno stavbo se seli Optotek

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways adria airways Le še v spominu ...
Kranjsko okrožno sodišče je izdalo sklep o izročitvi stavbne pravice za nekdanjo upravno stavbo Adrie Airways v stečaju ljubljanski družbi Optotek, je razvidno iz današnje objave na spletni strani Ajpesa. Ta je za objekt na brniškem letališču oziroma za njegovo uporabo ponudila največ, in sicer 4,25 milijona evrov. Podjetje namerava v omenjeni objekt preseliti svojo dejavnost.

Kot poročajo Finance, podjetje Optotek proizvaja optično in lasersko opremo za očesno kirurgijo. Direktor Iztok Dvoraček jim je povedal, da bodo v Adrijino stavbo preselili vse svoje poslovanje, saj prostori, ki jih imajo v Tehnološkem parku, niso več dovolj veliki. Podjetje trenutno zaposluje okoli 60 ljudi, primerno lokacijo v Ljubljani z okolico, ki bi imela tudi dovolj parkirnih mest, pa so iskali že dlje časa.

Poslovanje želijo na Brnik preseliti do januarja prihodnje leto, saj večji prilagoditveni gradbeni posegi v stavbi ne bodo potrebni. So pa z nakupom stavbne pravice prevzeli tudi nekaj najemnikov, s katerimi je pogodbe podpisal že stečajni upravitelj Adrie Janez Pustatičnik. Klavzule jim sicer omogočajo, da najemne pogodbe prekinejo, a bodo nekatere najemnike za največ tri leta še obdržali.

Kot navajajo Finance, je podjetje Optotek v 90. letih prejšnjega stoletja skupaj s partnerji ustanovil Boris Vedlin. Leta 2008 je podjetje kupil japonski Canon, ki ga je leta 2019 prodal francoskemu proizvajalcu medicinskih pripomočkov Quantel medical. Podjetje je lani ustvarilo 8,3 milijona evrov prihodkov od prodaje in 1,1 milijona evrov čistega dobička.

Adrijina poslovna stavba na Brniku je bila zgrajena leta 2009 in ima štiri etaže ter 4473 kvadratnih metrov neto površin. V njej so pisarne, učilnice in skladišče, ob stavbi so tudi parkirišča. Zemljišče je v lasti državi, s katero je Adria leta 2008 za letno nadomestilo v višini okoli 50.000 evrov sklenila stavbno pravico za 30 let z možnostjo podaljšanja na največ 90 let.

S prodajo upravne stavbe je unovčena glavnina stečajne mase nekdanjega slovenskega nacionalnega prevoznika, vendar pa stečajni postopek, ki se je začel oktobra 2019, še ni blizu konca.

Poleg prodaje še nekatere opreme in rezervnih delov, je treba namreč prodati tudi še vrsto terjatev, ki jih je imela Adria do različnih družb po svetu. Nekatere so, kot je povedal Pustatičnik, že uspeli izterjati, veliko zadev pa je še odprtih in v različnih sodnih postopkih.

Adria Airways ADRIA V STEČAJU Gorenjska Prodali bi radi tudi 13 fotografij
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.