Gorenjska
1492 ogledov

V novem šolskem letu nov športni oddelek v Kranju

Gimnazija Franceta Prešerna Kranj Gimnazija Franceta Prešerna Kranj
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je odobrilo nov športni oddelek splošne gimnazije na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj. Tako na gimnaziji kot tudi kranjski občini so s pridobitvijo novega oddelka, za katerega so si prizadevali že več let, zelo veseli. Pri njegovi vzpostavitvi pa je imela precej zaslug tudi kranjska poslanka Mateja Udovč.

Na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju so se športniki doslej že lahko šolali v športnem oddelku ekonomske gimnazije. Gre za ustrezno prilagojen program, ki združuje kombinacijo kakovostnega šolanja in ugodnih pogojev za trening. Nov oddelek pa bo sedaj omogočil vpis tudi tistim športnikom, ki se želijo izobraževati v splošnem gimnazijskem programu. Zanj si je kranjska gimnazija prizadevala dolga leta.

"Za našo gimnazijo je to ena zelo velika pridobitev. V preteklih letih je namreč pred pred našimi vrati ostalo kar nekaj dijakov, velikokrat fantov, ki se včasih za svoj učni uspeh ne potrudijo tako kot dekleta. Tudi zato se je pri nas skozi leta precej spremenilo razmerje med številom deklet in fantov. Pred omejitvami vpisov smo imeli spolno strukturo praktično izenačeno, kar za gimnazijo vsekakor ni značilno. Predvsem pa smo z omejitvami vpisa izgubili precej športnikov ali pa so se ti morali vpisovati v običajne oddelke. Tako zdaj v prihodnje obstaja večja verjetnost, da tudi na naši šoli ne bomo imeli omejitve vpisa in bomo tako lahko omogočili vpis večjemu številu perspektivnih športnikov in posledično tudi ostalim dijakom, ki se odločajo za ostale programe," pravi ravnateljica Mirjam Bizjak.

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec ob tem izpostavlja Gimnazijo Franceta Prešerna kot primer dobre prakse za mlade športnike. "Da je program kakovosten, dokazujejo tudi olimpijske kolajne, s katerimi se lahko pohvalijo nekdanji dijaki. Ob vrhunskih dosežkih v svetovnem merilu so opravili tudi maturo. Nekateri pa so se ob tekmovalni karieri po končanem srednješolskem izobraževanju vpisali tudi na študij. Nov oddelek prinaša piko na i kakovostni trenutni ponudbi," je dejal in izpostavil prizadevanja Urada za družbene dejavnosti na občini, ki je kranjski gimnaziji pomagal do pomembne pridobitve v prihodnjem šolskem letu.

 

Do novega oddelka tudi s pomočjo kranjske poslanke

Da je bil v Gimnaziji Franceta Prešerna vzpostavljen še en športni oddelek, ima veliko zaslug tudi kranjska poslanka Mateja Udovč (SMC). Kot pravi, je sicer v prvi vrsti poslanka vseh državljanov, se pa ji zdi pomembno, da tudi lokalno okolje ve in čuti, da ima v Državnem zboru svojega zastopnika. "Težave šol na Gorenjskem in predvsem v Kranju sem spremljala že vrsto let in si kasneje ob izvolitvi v Državni zbor aktivno prizadevala, da se jim prisluhne. Kljub obljubam ministra dr. Jerneja Pikala, žal nismo prišli dlje od besed, zato sem ponosna, da je ministrica dr. Simona Kustec tokrat ne samo poslušala naše argumente, temveč predvsem slišala in odobrila nove šolske programe. Pot do tega sicer ni bila enostavna. Šole so si za pridobitev novih programov prizadevale tudi po več kot 10 let. Pri tokratnem uspehu so tako prevladovali številni argumenti, ki sem jih vedno znova in znova predstavljala odgovornim na ministrstvu, vse dokler mi ni uspelo,” pojasnjuje Udovčeva.

 | Avtor:

S pomočjo poslanke Udovčeve je poleg novega športnega oddelka splošne gimnazije na kranjski Gimnaziji Franceta Prešerna ministrstvo odobrilo tudi nov program kozmetični tehnik na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica ter višješolski program živilstva in prehrane na Biotehniškem centru Naklo.

 

Informativni dnevi letos virtualno

Petek in sobota sta rezervirana za inforamtivne dneve. Na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj bodo tako svoje programe predstavili v petek ob 9h in 15h, v soboto pa ob 9h.

Ob enakih urah pripravljajo predstavitev tudi na Gimnaziji Kranj. Ob tem bodo v petek ob 13h in v soboto ob 11h posebej predstavili še program mednarodne mature.

V Šolskem centru Kranj bodo v petek ob 9h in 15h ter v soboto ob 9h bodočim dijakom predstavili programe mehatronika, elektrotehnika, računalništvo, ekonomija, trgovina, frizerstvo in gradbeništvo ter tehnična gimnazija. Ob 10h30 in 16h30 v petek ter v soboto ob 10h30 pa sledi predstavitev še vseh programov Višje strokovne šole, ki deluje v okviru centra.

Informativni dan pripravlja tudi Fakulteta za organizacijske vede, in sicer v petek ob 10h in 15h ter v soboto ob 10h.

Kot rečeno, bodo zaradi trenutnih epidemioloških razmer v državi vsi informativni dnevi potekali na daljavo. Povezave do Zoom srečanj so oziroma še bodo objavljene na spletnih straneh posameznih šol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.