Gorenjska
523 ogledov

V novo sezono s skrbnim optimizmom

Peter Šalamon
V Prešernovem gledališču Kranj so predstavili novo sezono.

Sezona 2021/22 v Prešernovem gledališču Kranj prinaša 5 novih uprizoritev. »Sezona, ki jo je oblikovala Marinka Poštrak, obljublja vrhunske uprizoritve relevantnih besedil, ansambel Prešernovega gledališča Kranj pa je v odlični formi. Prepričan sem, da bo prav vsak od projektov s svojega vidika presežen. Seveda pa nas tudi skrbi. Predvsem za varnost in zdravje zaposlenih, zunanjih sodelavcev gledališča ter gledalk in gledalcev. Dogodke bomo prirejali pod pogoji, ki bodo varni in smiselni in bodo zagotavljali najboljšo možno gledalsko izkušnjo. Če bomo morali med sezono znova zapirati vrata, bomo gledališče do gledalcev pripeljali po drugih poteh, vsem abonentom pa bomo po koncu epidemije zagotovili ogled abonmajskih predstav v živo,« je povedal direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak.

Še zadnjič je sezono pripravila umetniška vodja kranjskega gledališča Marinka Poštrak. »Prihajajoča sezona bo zame osebno kot tudi za naše gledališče zelo posebna in prelomna. Prelomna ne bo samo zaradi prelomnega koronavirusnega časa, ampak tudi zato, ker bo po triindvajsetih letih to moja zadnja sezona umetniškega vodenja Prešernovega gledališča. Tudi v tej sezoni bomo z vznemirljivimi teksti avtorjev svetovne in slovenske dramatike ter z vznemirljivimi režiserji različnih generacij poskrbeli, da bo naše gledališče ohranilo sloves vznemirljivega, družbeno angažiranega in k sodobnim gledališkim tokovom usmerjenega prostora, ki zmeraj znova odpira tabu teme in išče odgovore na drzna vprašanja,« je prepričana Poštrakova.

 

5 predstav za vse okuse

Prvo letošnjo premiero, uprizoritev Mama francoskega pisca in aktualnega oskarjevca Floriana Zellerja, načrtujejo za 1. oktober. Vrhunsko, večplastno, enigmatično in pretresljivo dramsko besedilo pripravljajo v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. Režira jo Ivica Buljan.

Druga premiera sezone, lepe vide lepo gorijo Simone Semenič, bi morala biti že 27. marca ob odprtju 51. Tedna slovenske drame. Zaradi epidemije je 12. marca 2021 doživela le interno premiero, zdaj pa premiero pred občinstvom načrtujejo za konec oktobra. Pod režijo se podpisuje mlada režiserka Maša Pelko.

Za januar 2022 v gledališču napovedujejo tretjo premiero sezone, in sicer besedila Kdor skak, tisti hlap. Historijo o stanovanjski problematiki kranjskega velikana Rudija Šeliga pripravlja mlada ekipa ustvarjalcev, ki bo v presenetljivo aktualno dramo vnesla popolnoma sveže poglede novih generacij. Za režijo bo poskrbel Dorian Šilec Petek.

V koprodukcijskem Slovenskem stalnem gledališču Trst bo konec januarja 2022 zaživela prva gledališka režija literarno in filmsko prekaljenega Gorana Vojnovića, prijatelja in poznavalca avtorja družinske drame Meja sneženja Marka Sosiča. V Kranju bo premiera februarja.

Sezono bodo v Prešernovem gledališču konec marca 2022 sklenili z avtorskim projektom Pravljice našega otroštva, v katerem se bo ekipa ustvarjalcev pod vodstvom režiserja Jerneja Lorencija spraševala o vlogi pravljic v osebnem življenju, o arhetipskem pomenu pravljic našega otroštva in o vlogi pravljic v kolektivnem nezavednem. Lorenci si želi skupaj z igralci prodreti v korenine njihovega otroštva in skupaj z njimi »podoživeti« stanja in emocije, ki so jih doživljali ob pripovedovanju pravljic.

 | Avtor:

Abonmaji letos nekoliko cenejši

Jesenski vpisi v abonmaje se bodo začeli 30. avgusta. Vpis bo potekal pri blagajni Prešernovega gledališča vsak delavnik od 9.00 do 13.00 in od 16.00 do 18.00, ob sobotah od 9.00 do 12.00 ter uro pred začetkom predstav. Na voljo bodo tri vrste abonmajev, in sicer petek in sobota, abonmaja TOK in STRUGA pa nimata stalnega dneva. Predstave so ob različnih dnevih od ponedeljka do četrtka, zato sta cenejša. Na voljo je tudi abonma VRTINEC, ki gledalcem omogoča, da si sami oblikujejo svoj program, saj sami spremljajo spored abonmajskih predstav in si lahko izberejo, kdaj si želite ogledati predstavo.

Tudi letos ne bodo pozabili na dijake in študente. Zanje so pripravili abonma VAL. Ta vključuje štiri predstave v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj, in sicer Srečko Kosovel: KONS: NOVI DOBI, Simona Semenič: LEPE VIDE LEPO GORIJO, Rudi Šeligo: KDOR SKAK, TISTI HLAP in Avtorski projekt Jerneja Lorencija: PRAVLJICE NAŠEGA OTROŠTVA ter gostujočo predstavo Johnna Adams: GORAZDOV VOZEL  v izvedbi SLG Celje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.