Gorenjska
807 ogledov

V Podlubniku bodo zidali

OŠ Jela Janežiča Škofja Loka spletna stran Občina Škofja Loka Tako bo zgledala nadzidana in rekonstruirana OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki.
"Prejeli smo sklep za sofinanciranje naše investicije - povečanje Osnovne šole Jela Janežiča. S sodelujočimi občinami smo na javnem razpisu uspeli pridobiti nepovratna sredstva v višini 765.605,42 evrov. To je lep začetek tedna," je včeraj na facebooku navdušeno objavil škofjeloški župan Tine Radinja. Tudi ravnateljica OŠ Jela Janežiča Marjeta Šmid je bila danes izjemno vesla te novice.

OŠ Jela Janežiča v Podlubniku obiskujejo otroci s splošnimi učnimi težavami, na njej pa izvajajo prilagojen učni program. Za nadzidek, s katerim bi razrešili prostorsko stisko, so si prizadevali več let, a je ministrstvo za šolstvo šele letos po devetih letih ponovno objavilo razpis za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v RS za obdobje 2021–2024.

Gradbeno dovoljenje za nadzidek je pridobila Občina Škofja Loka že pred dvema letoma. Lani, naj spomnimo, je bil razpis objavljen in zaradi epidemije covid-19 razveljavljen, letos pa so se ustanoviteljice šole vnovič prijavile. In uspele ...

Na letošnji razpis ministrstva za šolstvo so občine ustanoviteljice OŠ Jela Janežiča (Škofja Loka, Železniki, Žiri, Gorenja vas–Poljane) prijavile nadzidek objekta za eno etažo (z njim bodo pridobili dodatnih 770 kvadratnih metrov površin), rekonstrukcijo dodatnih 322 kvadratnih metrov prostorov za izvajanje šolske dejavnosti in tudi ureditev dvigala v drugo nadstropje. K projektu je naknadno pristopila še Občina Medvode, ki je postala soustanoviteljica šole s posebnimi potrebami in od koder tudi prihajajo učenci te šole.

Višina naložbe za gradbena, obrtniška in inštalacijska dela znaša približno 1,7 milijona evrov. Vsi potrebne načrte so izdelali v podjetju Mega team, projektiranje, inženiring in gradbeništvo, iz Britofa pri Kranju.
Če bodo zadeve tekle po načrtu, bi tako lahko že v prvi polovici leta 2023 sodobno preurejeno šolo predali namenu, pričakujejo v Škofji Loki. Na to pa težko čakajo ne le učenci, ampak tudi skoraj 80 zaposlenih v šoli.

Letos 137 učencev na štirih lokacijah

Število učencev v OŠ Jela Janežiča je v zadnjih 10 letih stalno naraščalo, poleg otrok iz občin ustanoviteljic, to so Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane, Železniki in Žiri, jih je bilo čedalje več tudi iz občine Medvode. Zato so predstavniki šole že nekaj časa opozarjali na potrebo po razširitvi šole, saj glede na število učencev s posebnimi potrebami ni bilo možno več zagotavljati ustreznih prostorskih razmer za vse na enem mestu. Stavba v Podlubniku je bila zgrajena leta 1993, in je primerna za 75 otrok.

V letošnjem šolskem letu denimo pouk za 137 učencev OŠ Jela Janežiča, ki so organizirani v 20 oddelkih, poteka na štirih lokacijah. Največ otrok, to je 52, je iz Škofje Loke. Kar 30 jih je iz Medvod. Iz občine Gorenja vas-Poljane jih je 22, iz Železnikov 14, iz Žirov 10, iz Vodic sedem in dva iz Kranja, je navedla ravnateljica Marjeta Šmid.

Prav zaradi velikega števila učencev je Občina Medvode tudi pristopila k soustanoviteljstvu zavoda in bo, kot je napovedala, sofinancirala nadgradnjo prizidka.

Z nadzidkom in rekonstrukcijo bodo, kot navajajo na Občini Škofja Loka, rešili primanjkljaj matičnih in predmetnih učilnic, kot sta tehnika in tehnologija, glasbena učilnica, dobili bodo tudi sodobno šolsko knjižnico in sodobno računalniško učilnico. V nadzidku bodo tudi garderobe, sanitarije, prostori za individualno delo in soba za pogovore s starši.
Z novimi funkcionalnimi prostori bodo veliko pridobili tudi zaposleni, saj bodo dobili kabinete in t.i. konferenčni prostor.

Komentarjev 1
  • Wendi_Perez 15:04 11.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦