Gorenjska
1045 ogledov

V posebnih razmerah je letos rodilo 10 pacientk

Novorojenček Shutterstock
V novo leto 2022 vstopamo z lepimi željami za zdravje, srečo in blaginjo. Še prej pa se ozrimo v iztekajoče se 2021. leto, ko smo dnevno brali in poslušali o novookuženih s covidom, aktivno okuženih s covidom in, kar je bilo zelo stresno, tudi o velikem številu umrlih s covidom. A rojstev oziroma porodov kljub vsem tegobam ni bilo bistveno manj kot v preteklih letih, ugotavljajo v Kranju. O tem, kako je covidno leto 2021 zaznamovalo Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj oziroma kranjsko porodnišnico, kot ji pravimo skrajšano, nam je razkril Aleš Rozman, dr. med., strokovni direktor BGP Kranj.

Običajno je prav okoli 1. januarja v slovenskih porodnišnicah največja gneča in verjetno tudi letos ne bo nič drugače. V BGP Kranj so letos do vključno včeraj, 29. decembra, imeli 1415 porodov. Za primerjavo v letu 2020 so jih imeli 1556, v letu 2019 pa 1490, precej manj pa leta 2018, in sicer 1358.

Zaradi covid-19 so tudi v bolnišnici v Kranju že ob pričetku epidemije pripravili postopke oskrbe ter določili prostore in predvideli poti za obravnavo covid pozitivnih nosečnic, porodnic, mamic po porodu in pacientk z nujnimi ginekološki stanji.

Na vprašanje, koliko so samo porodov imeli v posebnih razmerah zaradi covida, je Aleš Rozman, dr. med., odgovoril, da so v letošnjem letu obravnavali deset pacientk na porodniškem oddelku, ki so bile pozitivne na covid-19.

"Otrok skladno z navodili infektološke in epidemiološke stroke nismo testirali. Naše osebje je porodnice po porodu poučilo o pravilnih postopkih nege, tako da bi mamice lahko čimbolj zmanjšale možnost prenosa okužbe na novorojenčka v bolnišnici in tudi kasneje doma.  
Ker se pri otroku lahko pojavijo klinični znaki covid-19 v prvih 14. dneh, je potreben poostren nadzor nad otrokom s strani patronažne službe. Zaradi zagotavljanja večje varnosti otroka je osebje BGP Kranj vsakodnevno preverilo zdravstveno stanje otroka preko telefonskega razgovora z mamicami," je navedel.

V BGP Kranj pa, kot je še zagotovil Aleš Rozman, programa Zora in Dora ( presejalna programa za raka) ter tudi operacije na ginekologiji kjub zaostrenim epidemiološkim razmeram potekajo nemoteno. Bistvenega podaljšanja čakalnih dob na operacije ne beležimo, je še poudaril. Je pa zaradi epidemije covida-19 samo načrtovanje operativnega programa precej težje zaradi dodatnih dejavnikov: to pa so bolezni in karantene pri pacientkah in občasno tudi pri zaposlenih.

 

Komentarjev 1
  • Laura_Deblois 09:37 01.januar 2022.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦