Gorenjska
748 ogledov

V Prašah začenjajo na novem skupnem vaškem vrtu

Društvo Sorško polje v Prašah pri Mavčičah
1/3
Matjaž Jerala
Društvo Sorško polje – približajmo se naravi s Podreče pri Mavčičah ne obupuje. Potem ko so se morali odpovedati skupnemu vrtu v Prašah, ker je lastnik prodal parcelo, katere del je bil vrt, bodo zdaj uredili novega približno sto metrov stran. Tudi ta bo ekološki, permakulturni in biodinamičen. Prva delovna akcija bo jutri, 25. marca.

"Vsi, ki bi bili pripravljeni pomagati pri urejanju in se tudi česa novega naučiti, da bi sami kaj vzgojili in o tem malo poklepetati, so dobrodošli že ta četrtek v Prašah med 16. in 19. uro. Ker je dela zelo veliko in tudi težjega (moškega), vabim čimveč prostovoljcev, da čim prej vzpostavimo nov vrt," pravi Matjaž Jerala, predsednik Društva Sorško polje. Kot je pojasnil, bi radi uredili rob parcele in nato posejali travo, kjer bo parkirišče za obiskovalce vrta. Nujno je tudi prestaviti ograjo in jo dopolniti z novo, saj je novi vrt zelo izpostavljen divjadi. Predvidoma bodo zasadili tudi jagodičevje, uredili gredice in preselili rastline s starega na novi vrt.

Novi vrt bi radi uredili po zgledu dosedanjega. Dosedanja parcela, za katero so plačevali le nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, saj je lastnik ocenil, da je deset let ne bo potreboval, je merila približno tisoč kvadratnih metrov, na njej je bila tretjina ekološkega permakulturnega vrta. Vse drugo je bil travnik, na katerem so pridelali zastirko, da bi bila zemlja pokrita in tako zalivanje skoraj ni bilo potrebno in tudi plevela je bilo veliko manj. Tudi nova parcela, za katero so se z lastniki dogovorili za več let, meri okoli tisoč kvadratnih metrov, in vrt na njem bi bil lahko večji, razmišlja Matjaž.

Trenutno pa je ta nova parcela še njiva, preorana in pripravljena za sajenje. "Te njive lastniki sami niso mogli obdelovali, po drugi strani pa je niso želeli oddati v najem za intenzivno kmetijstvo. Štiri leta je ta njiva praktično počivala, saj so imeli na njej samo ajdo," je še razložil.

Veseli vsakega novega prostovoljca

Lani so se v Društvu Sorško polje, v katerem je nekaj čez 70 članov iz različnih krajev, razveselili treh novih: pri delu na skupnem vrtu so se vključili ena Prašanka in dva Mavčičana. Prvotno je bilo namreč mišljeno, da bodo v delo na skupnem vaškem vrtu v Prašah vključevali predvsem domačini in na njem pridelovali ekološko zelenjavo in lastna semena. A domačini se, kot rečeno, vključujejo postopno, bolj počasi...

Poleg tega skupnega vrta v Prašah člani Društva Sorško polje obdelujejo tudi vrt na Jeprci ob varstveno-delovnem centru skupnosti Barka. "Na teh vrtovih nas je zdaj aktivnih med 10 in 15, od teh pa samo v Prašah sedem ali osem. Na Jeprci, kjer je več prostora, smo razmišljali tudi o skupnem programu na vrtu za otroke in starše, ko bi tudi otroci imeli svojo gredico ali pa bi nabirali plodove, medtem ko bi starši nekaj drugega počeli na vrtu. Se pravi, zamisel je bila, da bi v delo vključili vse, ne pa da bi denimo starši samo odložili otroke iz avta in odšli po svojih opravkih ... No, ta zamisel se še ni prijela, morda bo v prihodnje drugače," je pojasnil sogovornik.  

Kakorkoli, na del njive v Prašah bodo v prihodnje zasejali travo, da bo prostor za parkiranje, zasadili bodo tudi nekaj dreves in jagodičevja. "Če nas bo na srečanjih več, bomo zasadili in sejali večjo površino, v nasprotnem pa bomo zasadili večjo površino z vrtninami, ki ne potrebujejo toliko pozornosti. Preučujemo pa tudi možnosti, da bi postavili tudi večji skupnostni rastlinjak," je napovedal Matjaž Jerala.

Razbremenili bi radi posledice intenzivnega kmetijstva

Projekt Sorško polje – približajmo se naravi je nastal leta 2011. Temelji povsem na prostovoljnem delu. Poteka v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico iz Kranja, nekaterimi društvi in krajevnimi skupnostmi, v katerih živi preko 20.000 prebivalcev občin Kranj, Medvode in Škofja Loka. Namen projekta je bil in je še "informirati in spodbuditi prebivalce Sorškega polja in širše, da Sorškemu polju povrnejo vitalnost, ga razbremenijo posledic intenzivnega kmetijstva in začnejo odgovorno, okolju prijazno izkoriščati njegove naravne danosti s čim manjšimi posledicami za prihajajoče rodove."

Društvo, ki ima slogan "Približajmo se naravi", si prizadeva, da bi kmetom s Sorškega polja pomagalo pri vseh fazah prehoda na ekološko kmetijstvo, hkrati pa želi zagotoviti trajen odkup lokalno pridelanih živil na lokalni ravni z organizacijo ekoloških tržnic v Stražišču in Mavčičah, spodbujanjem partnerskega kmetijstva in tudi  razvijanjem ekološkega turizma. Doslej so organizirali številna predavanja v vseh krajevnih skupnostih na območju Sorškega polja, oglede ekoloških kmetij, sodelujejo tudi s šolami in z vrtci...

Med odmevnejšimi akcijami društva je bila prav vzpostavitev eksperimentalnega vrta v Prašah pred devetimi leti, kjer so skupaj v sodelovanju s Svetlinom - društvom za ozaveščanje o zdravem življneju in sožitju z naravo, imeli tedenska delovna druženja in praktične prikaze ekološkega vrtnarjenja. S tradicijo bodo, so odločeni v Društvu Sorško polje, nadaljevali tudi v prihodnje. Le izjemoma bo urejanje novega skupnega vrta v Prašah ta četrtek popoldne. Od srede, 31. marca, naprej pa se bodo dobivali tako kot doslej vsako sredo med 16. in 19. uro.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.