Gorenjska
580 ogledov

V Preddvoru veseli odziva prostovoljcev

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Profimedia
Na poziv in prošnjo civilne zaščite, naj se nujno zaradi okužbe stanovalcev in zaposlenih v Domu starejših občanov Preddvor javijo prostovoljci, se je danes odzvalo 15 prostovoljcev. Kot je pojasnil namestnik poveljnika štaba CZ Preddvor Marko Bohinec, bodo z delom pričeli že jutri.

Poročali smo, da je v Domu starejših občanov Preddvor v vasi Potoče po zadnjih podatkih z virusom covid okuženih 30 od skupaj 170 stanovalcev. Od 64 zaposlenih je devet pozitivnih za covidom in so torej v samoizolaciji, eden je v karanteni, še sedem zaposlenih pa je zaradi drugih vzrokov na bolniškem dopustu. Skupaj je torej odsotnih kar 17 zaposlenih. V domu je vzpostavljena t. i. rdeča cona, zaenkrat pa se še nihče od obolelih ne zdravi v bolnišnici.
Zaradi zares težkih razmer so v Preddvoru danes v kulturnem domu na hitro sklicali zbor in odzvalo se je 15 prostovoljk in prostovoljcev. "Vsi sploh niso iz naše občine, a delujejo v društvih, ki imajo sedež v naši občini. Veseli smo prav vseh... Med tistimi, ki so se nam javili, so ljudje, ki so na čakanju na delo, nekaj je študentov, a tudi nekaj mlajših, še ne polnoletnih. Pa tudi starejših. Vsi, ki so prišli danes na sestanek, so nam posredovali stike, tako da bodo z delom lahko čimprej začeli v novejši zgradbi doma, kjer po podatkih še nihče ni zbolel za koronavirusom," je povedal Marko Bohinec, tudi tajnik Občine Preddvor.
Vsi tisti Preddvorčani, ki danes niso mogli priti na sestanek v kulturni dom, pa so pripravljeni darovati svoj prosti čas, se lahko obrnejo na poveljnika občinskega štaba civilne zaščite Aleša Drekonjo ali njegovega namestnika Marka Bohinca, lahko pa tudi na Občino Preddvor.
Delovni čas v domu starejših je trenutno organiziran v 12-urnih delovnikih, od 7. do 19. ure, veseli pa bodo vseh, ki bi lahko kot prostovoljci pomagali vsaj šest ur dnevno. Vsak bo potreboval uvajanje, zato potrebujejo take prostovoljce, ki bi lahko pomagali vsaj dva tedna. Pomoč bodo v domu starejših predvidoma rabili vsaj en mesec. Prostovoljci bodo pomagali pri oskrbi stanovalcev in delih, povezanih s transferjem zdravstvenega in oskrbnega materiala. Kot je za Žurnal danes še pred sestankom pojasnila socialna delavka Špela Bukovec iz DSO Preddvor, bi v domu starejših nujno potrebovali 15 prostovoljcev, po možnosti z zdravstveno izobrazbo.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:14 12.november 2020.

    30 okuženim bodo poslali 15 kandidatov za raznos korone na svoje domove. Bravo !