Gorenjska
881 ogledov

V Predoslje so se vrnile štorklje

1/4
OŠ Predoslje Kranj
Leta 2016 so v okolici Osnovne šole Predoslje prvič opazili par štorkelj. Gnezdo sta si postavila na njihov dimnik. Tudi letos se je parček vrnil.

Par štorkelj je ugotovil, da dimnik Osnovne šole Predoslje za gnezdenje ni slaba ideja in tako pričela graditi gnezdo. »To sta sicer storila šele naslednjo leto, spomladi 2017. Samček se je trudil splesti trdno gnezdo, vendar mu ni uspelo najbolje. Močan veter ga je odpihnil ravno v času, ko se mu je pridružila samička. S pomočjo gasilcev smo gnezdo vrnili na šolski dimnik, a tistega leta mladičev ni bilo. Naslednje leto se je par vrnil, vendar je tudi v letu 2018 gnezdo ostalo prazno. Spomladi 2019 je bil parček bolj uspešen. Vzredila sta prva dva mladiča,« je zapisala učiteljica biologije Lea Štajer.

 | Avtor: OŠ Predoslje Kranj OŠ Predoslje Kranj

Leto dni kasneje, leta 2020, je bil parček še uspešnejši. Vzredila sta štiri mladičke. Takrat so ornitologi iz Prirodoslovnega muzeja mlade štorklje prvič tudi obročkali.

 | Avtor: OŠ Predoslje Kranj OŠ Predoslje Kranj

Parček se je vrnil tudi letos

Letošnjo mrzlo pomlad se je, po vsej verjetnosti, isti par štorkelj odločil vzrediti novo leglo pri njih. Tokrat so se odločili, da jih bodo pričeli bolj resno spremljati in proučevati. Do sedaj so štorklje lahko opazovali le z razdalje, v samo gnezdo pa niso uspeli videti. »Podjetje GEUTEBRUCK Adria d.o.o. nam je posodilo snemalno napravo in kamero, s katero lahko pokukamo v gnezdo in pričnemo bolj natančno raziskovati razvoj štorkelj. Učenec Bor Kristan iz 7.a bo izdelal raziskovalno nalogo o vzreji mladih štorkelj, pri tem pa ga bova usmerjali učiteljici mentorici Lea Štajer in Petra Špiček. Strokovno pomoč bo učenec lahko prejel tudi pri odličnih ornitologih iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in Prirodoslovnega muzeja, s katerimi pa smo se že povezali,« je zapisala Štajerjeva.

 | Avtor: OŠ Predoslje Kranj OŠ Predoslje Kranj

V gnezdu je bilo sicer letos pet jajc. Dva mladička sta se izlegla 21. maja, tretji pa dan kasneje. Začetek njihovega življenja ni bil tako spodbuden in so se bali za njihovo preživetje, saj so jih spremljale izjemno nizke temperature in pogoste padavine. »Zaradi požrtvovalnih staršev, ki so varovali mladiče pred vsemi vremenskimi nevšečnostmi, so vsi mladiči preživeli in zrasli v prav velika piščeta. Obeti za prihodnje dni so bolj spodbudne, s tem pa prihodnost malih štorkeljc bolj svetla. Iz preostalih dveh jajc pa se ne bo izlegel noben mladiček več. Tako pravijo iz DOPPS-a, ki se na štorklje dobro spozna,« še dodaja Štajerjeva.

 | Avtor: OŠ Predoslje Kranj OŠ Predoslje Kranj

Štorkljo družino je možno v živo sprmljati tudi na YouTubu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.