Gorenjska
649 ogledov

V Prešernovem gaju so se tudi letos poklonili bazoviškim junakom

Sandi Fišer/Mediaspeed
Ob 91. obletnici tragičnih dogodkov na bazoviški gmajni, kjer so usmrtili štiri slovenske domoljube in borce proti fašizmu, je v Prešernovem gaju kot vsako leto v tem času potekala spominska slovesnost.

Pred 91 leti, 6. septembra 1930, so po končanem 1. tržaškem procesu na gmajni pri Bazovici ustrelili Ferda Bidovca, Frana Marušiča, Zvonimirja Miloša in Alojza Valenčiča. V Kranju v čast in spomin bazoviškim žrtvam, štirim mladim slovenskim domoljubom, ki so se uprli fašističnemu zatiranju ter se borili za ohranitev slovenstva in za svobodno življenje, zato vsako leto pripravijo spominsko slovesnost ob prvem antifašističnem spomeniku v Evropi. Ta v Prešernovem gaju stoji že leta 1930.

Po tradiciji so se slovesnosti udeležile zamejske in kranjske organizacije, ki ohranjajo narodnostne vrednote in spomin na predvojne in vojne žrtve v drugi svetovni vojni za svobodo slovenskega naroda. »V Kranju smo danes s ponosom mesto kulture, ki jo lahko tudi po zaslugi bazoviških junakov živimo in ustvarjamo v slovenskem jeziku. Prav upor je tisti, ki je porodil svobodo slovenstva: bazoviški junaki so simbol upora proti fašistični in nacistični ideologiji, ki se je nato nadaljeval skozi narodnoosvobodilni boj, nazadnje pa udejanil leta 1991, ko smo se enotno izrekli za samostojno državo. Takrat smo se zavezali demokraciji, vrednotam, etiki, spoštovanju človekovih pravic. Danes smo na točki, ko moramo na ravni Evrope nujno spet premisliti te temelje in jih še nadgraditi. Ker čeprav se dogodki iz leta 1930 odmikajo, je ideja boja za osnovne pravice danes žal še kako aktualna,« je v svojem nagovoru med drugim dejal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in dodal: »Stabilna družba prihodnosti je lahko le družba znanja in etike. Bodimo boljši. Sledimo modrosti, odločnosti in pogumu, ki so jih kljub mladosti premogli bazoviški junaki.«

 | Avtor: Sandi Fišer/Mediaspeed Sandi Fišer/Mediaspeed

V tem duhu je nadaljeval tudi župan Občine Sovodnje ob Soči Luka Pisk. »Slovenci v Italiji se še naprej borimo za naše pravice, čeprav jih zagotavljajo zakoni. Ne smemo pa nikoli mimo ugotovitve, da so za naše udobno življenje v prvi vrsti zaslužni naši borci in partizani, ki so se podali dobesedno v smrt za ohranitev našega naroda, kulture in jezika. Kaj bi bilo s Slovenci v naših krajih brez pogumne peščice mož, si danes težko predstavljamo, zato se moramo klanjati vsem zaslužnim ženam in možem naše preteklosti, obenem pa ponosno in aktivno soustvarjati miroljubno, solidarno in pošteno družbo prihodnosti,« je dejal Pisk.

 | Avtor: Sandi Fišer/Mediaspeed Sandi Fišer/Mediaspeed

S polaganjem venca se je padlim junakom poklonil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 | Avtor: Sandi Fišer/Mediaspeed Sandi Fišer/Mediaspeed

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:49 11.september 2021.

    Pahor nisi vreden ,da stojiš na tem mestu .