Gorenjska
808 ogledov

V Škofji Loki bodo ta teden z AZ cepili samo 80 ljudi

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
"V Zdravstvenem domu Škofja Loka imamo ta trenutek na seznamu za cepljenje proti covidu 940 ljudi, od teh sta 102 starejša od 65 let," je danes pojasnil Primož Režek, koordinator cepljenja in vodja zdravstvene nege v ZD Škofja Loka.

Iz škofjeloškega zdravstvnega doma, kjer izvajajo cepljenje za občane občin Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Železniki in Žiri, v teh dneh pozivajo, naj se občanke in občani, starejši od 60 let, čimprej prijavijo na cepljenje preko spletnega obrazca, objavljenega na strani Zdravstvenega doma Škofja Loka. A odziv očitno ni tak, kot bi si želeli.

Le kdor se ne more prijaviti preko spletnega obrazca, pa lahko tudi pokliče na telefonsko številko 030 488 960, in sicer od 8. do 14 ure. Tisti občani, ki pa so opredeljeni pri koncesionarjih, pa se morajo na cepljenje prijaviti v njihovih ambulantah in ne preko spletnega obrazca.

Večina naročenih se je udeležila cepljenja

Prejšnji teden so v ZD Škofja Loka cepili 1737 ljudi, in sicer 1439 z odmerkom cepiva Pfizer, 244 pa z odmerkom cepiva AstraZeneca (AZ). Ta teden pa bodo cepili 1305 ljudi, in sicer 1225 s cepivom Pfizer in 80 z AZ.

"Cepivo za cepljene v tem tednu smo prejeli v celotni naročeni količini, cepljenje pa izvajamo skladno z navodili IV Nacionalne cepilne strategije, ki je usmerjena v cepljenje oseb, starejših od 60 let," je razložil Primož Režek.

O tem, ali so tudi v Škofji Loki imeli podobne težave kot na primer v Kranju, saj se mnogi niso hoteli cepiti z AstraZeneco, pa je Režek odgovoril, da so domnevni nezaželeni učinki, o katerih so poročali pri omenjenem cepivu, povzročili pomisleke. Tudi v Škofji Loki so zato prejeli manj prijav na cepljenje, večina od že naročenih pa se je cepljenja z AZ udeležila.

Zdravstveni dom v Škofji Loki trenutno cepljenje izvaja v cepilni ambulanti. Ob odobritvi izvajanja množičnega cepljenja pa ga bodo, kot je napovedal Režek, izvajali tudi na javni lokaciji s primerno infrastrukturo, torej izven prostorov zdravstvenega doma. V zdravstvenih postajah Železniki, Gorenja vas in Žiri pa cepljenje organizirajo in izvajajo lokalni izbrani osebni zdravniki.

Kaj pravi sledilnik covid-19

Po najnovejših podatkih je bilo včeraj, 13. aprila, v občini Škofja Loka 137 aktivno okuženih s covidom-19, to bolezen pa je prebolelo 2674 Ločanov, zaradi nje pa jih je umrlo 27.

V občini Gorenja vas - Poljane je trenutno 34 aktivno okuženih, medtem ko je covid prebolelo 869 občanov, umrli pa so trije.

Enako število umrlih zaradi covida-19, se pravi tri, imajo tudi v občini Železniki. V Železnikih je covid prebolelo 819 občanov. Trenutno je v tej občini 13 aktivno okuženih.

Prav nihče pa, kot navaja sledilnik, za covidom ni umrl v občini Žiri. Na dan 13. april je bilo 16 aktivno okuženih Žirovcev, 428 pa jih je covid-19 že prebolelo.

Jezersko že obarvano belo

In še mimogrede, na Gorenjskem sledilnik covid kot občino brez umrlih zaradi covida navaja tudi Jezersko. Covid je sicer prebolelo 92 Jezerjanov, dva pa naj bi bila na včerajšnji dan aktivno okužena. No, na zemljevidu sledilnika pa je Jezersko danes kot edina gorejska občina obarvano belo, kar pomeni, da nihče od 645 občanov ni aktivno okužen.

Brez aktivno okuženih je sicer danes v Sloveniji še šest občin: Solčava, Osilnica, Žetale, Cerkvenjak, Sveti Jurij ob Ščavnici in Sveti Tomaž.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.