Gorenjska
252 ogledov

V Škofjo Loko se vrača prva ženska košarkarska liga

Košarka, Škofja Loka, KK Škofja Loka arhiv KZS
Škofjeloške košarkarice bodo po desetih letih spet zaigrale v prvi slovenski ligi.

Košarkarski klub (KK) Škofja Loka bo prihodnje leto praznoval 70-letnico delovanja, a zgodovina košarke na škofjeloškem sega še dlje. Že leta 1936 so namreč igrale učenke uršulinskih šol na pravem igrišču na dva koša na vrtu škofjeloškega gradu. Igro je iz Londona v Škofjo Loko tisto leto prinesla sestra uršulinka Angela Bahovec. Po skoraj desetletju premora pa se v Škofjo Loko sedaj znova vrača ženska članska ekipa. Skupaj z ekipami Cinkarna Celje, Triglav, Ježica, Maribor, Domžale, Akson Ilirija in Pro-Bit Konjice bo sestavljala 8-člansko 1. slovensko košarkarsko ligo (SKL) za ženske. Med elito so članice nazadnje nastopale v sezoni 2013/14, v sezoni 2014/15 pa so košarkarice iz Škofje Loke osvojile naslov prvakinj 2. SKL za ženske.

Tako kot vse mlajše ženske selekcije, bo tudi članska na tekmovanjih pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije nastopala pod imenom Domel. Prvo tekmo bodo Škofjeločanke odigrale v soboto, 30. septembra 2023, in sicer na gostovanju v Domžalah, medtem ko jih bo v domači Škofji Loki moč prvič pozdraviti teden dni kasneje, v soboto, 7. oktobra 2023, ko na Gorenjsko prihaja Akson Ilirija.

"V KK Škofja Loka smo izjemno ponosni, da na slovensko košarkarsko sceno vračamo žensko člansko ekipo, ki je v preteklosti škofjeloško košarko že postavila tudi na mednarodni zemljevid. Letos mineva točno 31 let mineva od prvega nastopa takratne Odeje v pokalu Liliane Ronchetti, kjer so se dekleta nato več sezon merila proti najboljšim evropskim ekipam. Načrtno delo nam je omogočilo, da smo tako izpolnili še en cilj, ki smo si ga zadali pred 70-letnico kluba, ki jo bomo praznovali v prihodnjem koledarskem letu. Zavedamo se, da je pred nami zahtevna sezona, v kateri rezultat zagotovo ne sme igrati glavne vloge. Predstavili se bomo z mladimi domačimi igralkami, ki bodo nabirale prepotrebne izkušnje za njihov razvoj na košarkarski poti. Nato bomo iz sezone v sezono lahko ciljali vse višje in višje," je ob tem povedal Anže Kalan, predsednik KK Škofja Loka.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:46 31.avgust 2023.

    So vdrli v parlament,ker je bil preveč mir,in glej ga zlomka nobenega tam,pa se šola že začenja