Gorenjska
1097 ogledov

"V šoli smo zaradi otrok in smo dolžni delati v dobro otrok"

Samotestiranje otrok Profimedia
"Na naši šoli so samotestiranja potekala brez težav," je sporočil Klemen Markelj, vršilec dolžnosti ravnatelja OŠ Janeza Puharja Kranj - Center, na katerega smo naslovili vprašanja o današnjem dnevu. "Vse je potekalo čisto v redu, brez posebnosti in zapletov, le en učenec predmetne stopnje je bil na samotestiranju pozitiven," je razložil tudi Pavel Srečnik, ravnatelj OŠ Stražišče in tudi vodja aktiva ravnateljev osnovnih šol občin Jezersko, Preddvor, Naklo, Cerklje, Šenčur in MO Kranj, ki smo ga zaprosili za krajši pogovor.

Velika večina učencev OŠ Stražišče je po besedah ravnatelja Pavla Srečnika imela soglasje staršev, da se lahko samotestirajo. Nekaj pa je bilo tudi takih, ki niso obkrožili niti za niti proti, spet nekateri so soglasja pozabili doma... "Približno dva učenca v vsakem razredu nista imela soglasja. In glede na navodila iz okrožnice, ki smo jo sinoči prejeli z ministrstva, so ti otroci danes lahko ostali v šoli. Pet šolarjev pa je zato, ker se ne želijo samotestirati oziroma tega ne želijo starši, danes ostalo doma," je dejal ravnatelj.

Na vprašanje, ali so tudi na OŠ Stažišče dobivali pisma in grožnje z tožbami, je temu pritrdil. V preteklih dneh in tudi danes se je z več starši pogovarjal o razmerah in jih prepričeval, naj otroci prinesejo soglasja za samotestiranje v šolo.

"Prejel sem 40 pisem, med njimi so bili tudi obrazci in grožnje s tožbami, a se nisem odzval. Vsem, ki so prišli v šolo na pogovor, pa sem nedvoumno povedal in pri tem vztrajam: Rad bi, da se otroci šolajo pod šolsko streho, da je pouk v šoli. In večina staršev od 1024 učencev, kolikor jih je na OŠ Stražišče, in tudi 136 zaposlenih na šoli, to razume. V šoli smo zaradi otrok in smo dolžni, ne glede na različna prepričanja, delati v dobro otrok. To pa pomeni, da so otroci pri pouku v šoli ... Veste, to, da nekateri otroci dve leti niso bili v šoli, ni dobro, in bo imelo posledice..."
Posebej je ravnatelj Srečnik izpostavil stiske otrok, kjer si starša nista edina, ali naj se otrok samotestira v šoli ali ne. Oba šolarja in tudi mati so za, oče šolarjev pa je proti ... Ne predstavljamo si, kako je bilo v družinah, ko so bile šole zaprte in je bil pouk organiziran na daljavo, je opozoril.

Na današnji dan je, po Sledilniku covid, na OŠ Stražišče 18 aktivno okuženih s covidom. "Od 1. septembra letos je bilo 13 odddelkov v karanteni, od teh en 9. razred kar trikrat, ker je bila 17 odraslim in 28 učencem odrejena karantena. To je za tako veliko šolo, kot je OŠ Stražišče, kar v redu," je sklenil ravnatelj.

Komentarjev 1