Gorenjska
1173 ogledov

V spomin na Iveta Šubica

Ive Šubic, Škofja Loka, umetnost
1/2
Tomaž Lunder Ive Šubic, Kurirji, 1962, olje na platnu.
V soboto, 23. aprila, na dan, ko bi slikar, grafik in ilustrator Ive Šubic (1922–1989) praznoval svoj 100. jubilej, bodo v Loškem muzeju v Škofji Loki ob 10. uri odprli razstavo njegovih del.

Ive Šubic se je rodil v Hotovlji pri Poljanah nad Škofjo Loko, živel in slikal pa je v Škofji Loki. Leta 1940 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Zagrebu, leta 1941 odšel v partizane. Bil je borec Cankarjevega bataljona in Tomšičeve brigade, kasneje pa ilustrator in vodja grafičnega oddelka Centralne tehnike.
Po drugi svetovni vojni je nadaljeval študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Gojmirju Antonu Kosu in Božidarju Jakcu. Diplomiral je leta 1948, dve leti pozneje je zaključil specialko za slikarstvo pri profesorju Gabrijelu Stupici.
Šubic je najpomembnejši slovenski avtor del s tematiko NOB, ugotavljajo poznavalci, sicer pa imajo v njegovem slikarstvu vidno mesto tudi motivi iz kmečkega življenja. Poleg krajinskih je upodabljal tudi figurane motive.

Ive Šubic, Škofja Loka, umetnost | Avtor:


Slikal je v olju in temperi, ukvarjal se je tudi z grafiko, knjižno ilustracijo in zidnim slikarstvom
Šubic je tudi avtor več mozaikov, denimo mozaika v veži palače Skupščine RS v Ljubljani (današnji Parlament), širši javnosti pa je najbolj znan po mozaiku dražgoške bitke pri spomeniku v Dražgošah.
Njegova zgodnja dela so obarvana z realizmom, medtem ko se je v kasnejših obdobjih bolj posvetil ekspresionizmu, kubizmu in na koncu tudi primitivizmu. Leta 1968 je za razstavljena slikarska dela v galeriji Škofjeloškega muzeja (1967) prejel nagrado Prešernovega sklada. Leta 1979 pa je za likovne stvaritve prejel še Prešernovo nagrado.

Iz Loškega muzeja so sporočili, da si bo v soboto, 23. aprila, mogoče ogledati izbor del Iveta Šubica iz zbirk Loškega muzeja. Vstop v muzej bo na ta dan za vse obiskovalce prost.

V sklopu obeležitve jubileja bo Kulturno društvo dr. Ivana Tavčarja Poljane nad Škofjo Loko prav tako v soboto ob 19. uri na Loškem odru v Škofji Loki uprizorilo predstavo avtorja Andreja Šubica Medrug Polanci. Predprodaja vstopnic za predstavo že poteka, rezervacije so na naslovu gledalisce@kd-loskioder.si

Uro pozneje, ob 20. uri, pa Združenje umetnikov Škofja Loka pripravlja v gostilni Pr Pepet' srečanje ob Ivetovih tihožitjih in posebni pogostitvi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.