Gorenjska
1056 ogledov

V stiski kličejo tudi Fajdigovo ambulanto

Zdravstveni dom Kranj, 10.1.2023 M. Ha. Vhod v Zdravstveni dom Kranj, posneto 10.1.2023.
Še ta mesec, februarja, bo začela delovati v Zdravstvenem domu Kranj polovična ambulanta (štiri ure na dan) za vse tiste občane Kranja, Jezerskega, Preddvora, Nakla, Šenčurja in Cerkelj, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika. Točen datum še ni znan, ker se zdravniki še dogovarjajo. Ker nekateri ne vedo, kaj bi, se v stiski obračajo tudi na Fajdigovo ambulanto, tako imenovano pro bono ambulanto. Vendar je ta namenjena samo ljudem brez zdravstvenega zavarovanja, opozarja predsednik Društva Fajdigova ambulanta Tomaž Krišelj.

Predvidoma bo datum odprtja ambulante za neopredeljene v Zdravstvenem domu Kranj znan še ta teden, so nam danes, 1. februarja, odgovorili iz službe za odnose z javnostmi pri OZG Gorenjske. In tudi na Zgornjem Gorenjskem se še dogovarjajo o delovanju ambulant. Kot je znano, je ministrstvo za zdravje predvidelo na Gorenjskem pet ambulant za neopredeljene: dve v Zdravstvenem domu Kranj in po eno v Zdravstvenem domu Radovljica, Zdravstvenem domu Tržič in Zdravstvenem domu Jesenice.

Z vprašanji, kako je v teh dneh v pro bono ambulantah, ki delujeta v Kranju in na Jesenicah za vse, ki so zaradi različnih razlogov brez urejenega zdravstvenega zavarovanja in si plačila zdravstvenih storitev ne morejo privoščiti, smo se obrnili na predsednika Društva Fajdigova ambulanta Tomaža Krišlja.

"Pacientov je po odpravi ukrepov in omejitev v zvezi s covidom-19 še vedno zelo malo. Ne vem, kaj je temu vzrok. Nas pa zato kličejo tudi ljudje, ki so ostali brez osebnega zdravnika in imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. Vsem povemo, da smo ambulanta samo za ljudi, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja," je odgovoril Tomaž Krišelj, ki vsa leta dela tudi kot prostovoljec.
Trenutno v Fajdigovih ambulantah v Kranju in na Jesenicah delajo kot prostovoljci štiri zdravnice, pet medicinskih sester, diplomirani zdravstvenik in magistra farmacije. Vsi niso upokojeni, jih je pa večina, je razložil Tomaž Krišelj.

Večino darovanih zdravil pošljejo v Ukrajino

Pojasnil je še, da jim ljudje v ambulanti še vedno vsakodnevno prinašajo zdravila. Vsa seveda natančno pregledajo in sortirajo, večino njih pa nato pošljejo v Ukrajino kot človekoljubno pomoč.
Vse darovalce, ki prinašajo zdravila, naprošajo, naj najprej pogledajo na rok uporabe, kajti zdravil s pretečenim rokom ni možno posredovati naprej in jih lahko samo zavržejo. Zavržejo pa tudi vsa zdravila, ki so že bila odprta.

Fajdigova ambulanta v Kranju PRO BONO AMBULANTA Gorenjska Donatorja našli v eni uri Ljubljana 13.05.09, zdravila, kapsule, antidepresivi, tablete, antibiotiki, Foto POMOČ Gorenjska Kranj: Največ darujejo antibiotike in analgetike Protest pacientov, Kranj, 10.1.2023 PROTEST Gorenjska "Branimo javno zdravstvo" Zdravstveni dom Kranj, 10.1.2023 ZDRAVSTVO Gorenjska Kranj: februarja polovica ambulante za neopredeljene

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.