Gorenjska
529 ogledov

V Stražišču po novem še brez treh ekoloških otokov

Na ekoloških otokih se kopiči vse mogoče Žurnal24 main Na ekoloških otokih se je v preteklosti kopičilo vse mogoče, marsikje je tako še zdaj.
Na facebooku Krajevne skupnosti Stražišče je bilo v minulih dneh več zapisov krajanov, ki so se čudili, zakaj se po ukinitvi rumenih zabojnikov z ekoloških otokov na njihovem območju po novem ukinjajo še nekateri ekološki otoki. Za pojasnilo smo zaprosili na Komunalo Kranj, mestnega svetnika in člana nadzornega sveta Komunale Kranj mag. Igorja Velova pa tudi o tem, kaj je s peticijo Vrnite rumene zabojnike, ki jo je podpisalo več kot 2500 občanov.

Iz Komunale Kranj so nam pojasnili, da so v Krajevni skupnosti Stražišče tako kot v vseh drugih občinah, kjer zbirajo odpadke (razen na Jezerskem: tam je sistem zbiranja urejen na skupnem odjemnem mestu), z ekoloških otokov že odstranili vse zabojnike oziroma zvonove za zbiranje mešane odpadne embalaže in s tem ukinili podvajanje sistema zbiranja iste vrste odpadkov.

Zbiranje mešane odpadne embalaže je namreč že organizirano po načelu “od vrat do vrat”. Uporabniki imajo urejeno odlaganje odpadne embalaže s svojimi zabojniki z rumenimi pokrovi. Na željo oziroma po naročilu uporabnikov Komunala Kranj zamenjuje 120-litrske individualne zabojnike z 240-litrskimi. In sicer so od 1. januarja 2021 do danes, 11. februarja, prejeli 819 tovrstnih zahtevkov za zamenjavo zabojnika: in dostavili so jih 739 zabojnikov, 80 zabojnikov pa je še v dostavi, so navedli iz Komunale Kranj.

Podlaga za umik je bila analiza

Glede umika ekoloških otokov v Stražišču pa smo iz komunalnega podjetja dobili razlago, da so opravili podrobno analizo ekoloških otokov v omenjeni krajevni skupnosti. To podrobno analizo je Komunala Kranj že decembra 2020 posredovala KS Stražišče, januarja 2021 pa tudi Mestni občini Kranj.

Na njeni podlagi bodo v celoti umaknili ekološke otoke na treh lokacijah, in sicer: prva je ob krožišču Delavske, Škofjeloške in Križnarjeve, druga ob vznožju Šmarjetne gore in tretja ob krožišču Škofjeloške in Ješetove ulice. Umik je usklajen in ga je potrdila Mestna občina Kranj, predlogi umika pa so bili predstavljeni tudi na srečanju predstavnikov krajevnih skupnosti.

Dva od treh ekoloških otokov umikajo, kot pravijo v komunalnem podjetju, tudi zaradi pobude okoliških prebivalcev in prepogostega nepravilnega odlaganja odpadkov izven zabojnikov, in sicer sta to otoka ob krožišču Delavske, Škofjeloške in Križnarjeve ter ob krožišču Škofjeloške in Ješetove ulice.

"V prihodnje bodo uporabniki lahko za pravilno odlaganje odpadkov uporabljali ekološke otoke v bližini: v Seljakovem naselju, Lazah, Medetovi ulici in Delavski cesti, pri trgovini Mercator. Razlog za umik tretjega otoka je dejstvo, da so na območju s 632 prebivalci urejeni trije ekološki otoki, kar pomeni, da potrebe po tretjem ni in ga lahko zaradi racionalizacije odstranimo. Uporabniki lahko uporabljajo ekološka otoka pri križišču Bičkove in Delavske ceste ter pri obračališču na Poti na Jošta."

Iz Komunale Kranj še napovedujejo, da bodo na ekološkem otoku na Medetovi ulici povečali prostornino zabojnikov oziroma zvonov za papir in steklo in hkrati obljubljajo, da bodo v prihodnje še bolj pozorno spremljali obstoječe lokacije in po potrebi sprejemali ustrezne rešitve oziroma prilagoditve. Kot večji problem pa v komunalnem podjetju izpostavljajo nepravilno odložene odpadke ob ekoloških otokih, saj gradbeni material, kosovni odpadki in aparati tam nimajo kaj početi...

Čakajo na finančni načrt za leto 2021

V teh dneh bo minil en mesec, kar so na pobudo mag. Igorja Velova, mestnega svetnika in tudi člana nadzornega sveta Komunale Kranj, pričeli zbirati podpise pod peticijo Vrnite rumene zabojnike. Danes nam je pojasnil, da so "zbrali skozi različne kanale več podpisov, kot jih je potrebnih za referendum". (se pravi več kot 2500 op. a.).

"Omenjeno problematiko sem izpostavil 21. januarja 2021 na seji nadzornega sveta Komunale Kranj, katerega član sem. Dobil sem zagotovilo, da bo poskrbljeno za odvoz vseh odpadkov iz vseh gospodinjstev in da se cena ne bo povišala ... Spremljamo razmere na terenu in čakamo, ali sprejeti finančni plan Komunale Kranj za leto 2021 res ne bo predvidel dviga cen. Od tega bodo odvisni nadaljnji koraki Liste za razvoj Kranja."

Ob koncu je mag. Velov še poudaril, da "bodo vsi (ki so podpisali peticijo, ali pa bodo podpisali peticijo v prihodnjih dneh), dobili povratno informacijo o naših aktivnostih".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.