Gorenjska
1801 ogledov

V Tržiško Bistrico vrgli del spomenika, v Kokro tablo

Vandalizem, Tržič, PGD Tržič, reka Tržiška Bistrica, spomenik
1/3
Sara Kuhar Krogla je bila zelo težka, intervencija gasilcev v Tržiču, posneto 24. novembra 2022.
Kar dva primera vandalizma sta se v teh dneh zgodila na Gorenjskem. Kot navajajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, so gasilci PGD Tržič včeraj popoldne v Tržiču, danes dopoldne pa gasilci PGD Britof v Britofu pri Kranju dvigovali predmete iz rečnih strug.

V Tržiču ob obračališču avtobusa pri stolpnici so nepridipravi poškodovali spomenik z naslovom Aqua viva - Živa voda, delo akademskega kiparja Draga Vita Rozmana, ki ga je ustvaril na kiparskem srečanju Forma viva v Tržiču septembra 2001.  V Tržiško Bistrico so vandali vrgli eno od krogel, drugi dve krogli pa sta poškodovani, so nam danes pojasnili iz Občine Tržič.

Vodja intervencije Gregor Rožič je za Žurnal24 komentiral, da je očitno nekdo imel veliko neumnosti v glavi. Povedal je, da je v intervenciji sodelovalo pet gasilcev PGD Tržič, on sam pa si je srednje veliko kamnito kroglo (največja je ostala na svojem mestu) nadel na hrbet in jo prenesel iz struge. "Zagotovo je tehtala med 50 in 60 kilogrami ...to je toliko oziroma še malo več, kot je bil včasih težak en žakelj cementa," je dejal Rožič. Drugi dve krogli pa sta, kot je potrdil, poškodovani oziroma počeni.

Forma viva v Tržiču | Avtor: glasilo Tržičan glasilo Tržičan

Omenjene tri krogle, kot je v lokalnem glasilu Tržičan maja 2013 zapisala Lučka Kavčič, "predstavljajo ogromno veselje, žareče sonce in skrivnostno čisto dušo. Če bi iz krogel vrela voda, bi vsa leskatejoča v sončni svetlobi ustvarjala koncentrične kroge. Valovanje bi se neustavljivo ponavljalo tako kot v naravi: dež, kapljice in odsev. Domišljija ustvarjalcev je res brez meja, v njihovo in naše veselje." Zakaj so se znesli nad spomenikom v Tržiču, ni znano.

Prav tako ni jasno, komu je bila napoti informativna tabla v Britofu. Neznanci so jo, kot so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, vrgli z mosta v kanjon Kokre v naselju Britof v Mestni občini Kranj. Prostovoljni gasilci pa so jo danes dvignili iz rečne struge.

vandalizem, kanjon Kokre, tabla, PGD Britof, gasilci, most | Avtor: FB Britof - novice Intervencija gasilcev PGD Britof danes, 25. novembra 2022, v kanjonu Kokre. FB Britof - novice

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.