Gorenjska
911 ogledov

Varneje čez cesto

Mestna občina Kranj je v sklopu preplastitve Bleiweisove ceste na novo uredila prehod za pešce pri nadhodu čez avtocesto. Podobnega so označili pred meseci tudi na Jelenovem klancu, kjer pa sicer občinski redarji še vedno zaznavajo številne prekoračitve hitrosti.

Pred kratkim je Direkcija za infrastrukturo izvedla preplastitev Bleiweisove ceste od Vojašnice Petra Petriča do začetka nadhoda čez avtocesto na območju Veliki hrib. Sanaciji se je na pobudo občanov pridružila tudi Mestna občina Kranj, ki je naročila in financirala ureditev prehoda za pešce na tej, sicer državni cesti.  Tako so spustili robnik, zaradi česar je prehod zdaj ustrezen za starejše in invalide, obnovili so tudi talne označbe in ga še dodatno označili z modro podlago, da je viden že od daleč. Bistveno bolj varen, zlasti v večernem času, pa je zaradi novega načina osvetlitve. Opremljen je namreč z znakoma z LED notranjo osvetlitvijo, LED dvojnima utripalcema, senzoriko za pešce in LED svetilkama, ki sta nameščeni in opremljeni z  optiko tako, da osvetljujeta celotno območje. Ko senzorika zazna pešca, vklopi rumena utripalca , LED svetilki pa v nočnem času močneje zasvetita in tako opozorita na prisotnost pešcev na prehodu.

 

Na Jelenovem klancu številne prekoračitve hitrosti

Na tak način kot na Kokrici so pred tremi meseci opremili tudi prehod za pešce na Jelenovem klancu, v začetku aprila pa osvetlili še stopnišče, ki povezuje Jelenov klanec s Staro cesto in tudi z Majdičevim logom. Pešci so zaradi izboljšav zdaj bolj vidni, še posebej v nočnem času, vendar varnost zaradi posameznih voznikov še vedno ni zagotovljena. Medobčinski redarji so namreč med 28. aprilom in 5. majem na tej lokaciji dvakrat opravili meritve hitrosti s samodejnim merilnikom hitrosti. Skupaj so zaznali deset prekrškov, ob tem sta dva voznika vozila kar 123km/h in 110km/h, čeprav je omejitev hitrosti 50 km/h. Zoper oba bo prekrškovni organ vložil obdolžilni predlog na pristojno sodišče skupaj s predlogom za začasni odvzem vozniškega dovoljenja.

Medobčinski redarji tako znova pozivajo voznike, naj vozijo varno in po predpisih ter tako varujejo sebe in druge udeležence v prometu. Po podatkih Policijske uprave Kranj se namreč število obravnavanih prometnih nesreč ob sproščanju ukrepov zaradi epidemije covida-19 postopoma zvišuje.

Komentarjev 1
  • Decko 12:26 07.maj 2021.

    Kdo je dal projrktantom,ki utejajo v Kranju cestno infrastukturo? Nova cesta z pobarvanimi robniki, če hočeš zeleno luč na semaforju za pešče moraš prvo pritisnit, vsake 15 metrov en semafor....