Gorenjska
360 ogledov

Varnejše intervencije gorskih reševalcev

V Tržiču so odprli nove prostore tamkajšnje Gorske reševalne službe (GRS). Odprtja se je udeležil tudi obrambni minister Matej Tonin, ki je ob tej priložnosti šestim društvom GRS predal v uporabo šest novih vozil za intervencijsko reševanje.

Ministrstvo za obrambo je prek Uprave za zaščito in reševanje za nakup šestih novih intervencijskih vozil za gorsko reševanje namenilo dobrih 330.000 evrov. Vozila so prejela društva GRS Radovljica, GRS Ljubljana, GRS Koroške, GRS Tolmin, GRS Kranj in GRS Škofja Loka. Vse nove toyote landcruiser so že opremljene za namen gorskega reševanja. »Društva bodo s pomočjo novih vozil lahko še učinkoviteje pomagala ponesrečencem. Gorska reševalna zveza Slovenije skupaj z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje v zadnjem obdobju, po letu 2015, aktivno nadomešča izrabljena intervencijska vozila po postajah Gorske reševalne službe. Le dobro opremljeni reševalci in društva, v katerih delujejo, lahko varno in kakovostno opravljajo naloge na področju zaščite, reševanja in pomoči,« je ob predaji vozil povedal minister za obrambo Matej Tonin.

 | Avtor:

V Tržiču so ob tej priložnosti v uporabo predali tudi nove prostore za tamkajšnje društvo GRS Tržič. Občina Tržič in Ministrstvo za obrambo skupaj z Upravo za zaščito in reševanje sta se za dolgoročno ureditev prostorov za GRS Tržič dogovorila, da občina brezplačno prenese primerne prostore na ministrstvo, ki jih za potrebe GRS Tržič prenovi. »Na Ministrstvu za obrambo se zavedamo prostorske problematike društev gorskih reševalcev. Pri urejanju tega področja veliko pomeni tudi podpora lokalne skupnosti. Skupno sodelovanje občine, Ministrstva za obrambo, Uprave za zaščito in reševanje in Gorske reševalne zveze Slovenije je zagotovilo nove prostore GRS Tržič. Tudi tržiški gorski reševalci se srečujete z izjemno težavnimi reševanji, v gorah, pod plazovi, pri rekreativnih športih ... Novi prostori vam bodo omogočili boljše delovanje in predvsem prihodnji razvoj,« je dejal Tonin.

 

Nova vlaganja tudi v prihodnje

Minister je obljubil, da bodo tudi v prihodnje še vlagali. Tako je eno od področij, ki si ga z gorsko in planinsko zvezo prizadevajo rešiti, učinkovit sistem zavarovanj za tiste, ki se podajajo v visokogorje. Skupaj z drugimi resorji, vključenimi v sistem helikopterske nujne medicinske pomoči, iščejo dolgoročno rešitev za učinkovit sistem reševanja iz zraka v Sloveniji. Na Ministrstvu za obrambo so tako pripravili predlog, ki je že v medresorski obravnavi. Tonin si želi, da bi čim prej prišli do dolgoročne rešitve, ki bo dobra tako za vse v sistemu helikopterskega reševanja, predvsem pa za vse ljudi, ki v primeru nesreč v gorah, prometu ali ob drugih okoliščinah pričakujejo hitro in učinkovito helikoptersko pomoč.

»Ko sem prišel na Ministrstvo za obrambo, sem si zadal številne naloge – tako krepitev Slovenske vojske kot tudi slovenskega sistema zaščite, reševanja in pomoči. Za številne investicije s tega področja črpamo evropska sredstva, ki bodo omogočila še učinkovitejši sistem zaščite, reševanja in pomoči državljankam in državljanom. Verjamem, da so pred celotnim slovenskim obrambnim resorjem, kamor spadajo tudi gorski reševalci, boljši časi,« je ob tem še dodal Tonin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.