Gorenjska
262 ogledov

Varnost na gorenjskih cestah bi lahko bila boljša

Profimedia
Na gorenjskih cestah se je lani zgodilo 1556 prometnih nesreč, kar je devet odstotkov več kot leta 2020, a 15 odstotkov manj kot leta 2019.

Kot so za STA sporočili s Policijske uprave Kranj, se je 1141 lanskih prometnih nesreč končalo samo z materialno škodo, 332 z lažjo telesno poškodbo, 74 s hudo telesno poškodbo in devet s smrtnim izidom. V letu 2020 je bilo smrtnih žrtev 11, v letu 2019 devet, v letu pred tem pa šest. Statistika kaže, da je bil najpogostejši vzrok za nesreče v lanskem letu neprilagojena hitrost, in sicer v kar 18 odstotkih nesreč. Podobno je bilo tudi že v minulih letih. Pogost vzrok za nesreče je tudi nepravilna stran ali smer vožnje, ki je lani botrovala devetim odstotkom nesreč na gorenjskih cestah, v preteklih letih pa je bil ta delež še večji.

Gorenjski policisti so lani ugotovili nekaj več kot 30.000 kršitev v prometu, kar je 27 odstotkov več kot leto pred tem. V skoraj 17.800 primerih so bili izdani plačilni nalogi zaradi kršitev cestno prometnih predpisov, kar je 14 odstotkov manj kot leta 2020. Zelo pa se je lani glede na prejšnja leta povečalo število opozoril, in sicer z nekaj več kot 1400 v letu 2020 na skoraj 10.700.

Na Policijski upravi Kranj imajo tudi že podatke za prvi letošnji mesec. Januarja so obravnavali 95 prometnih nesreč, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Manj je bilo letos zaenkrat tudi udeležencev prometnih nesreč, ki jih je bilo lani januarja 188, letos pa 148. Ob tem velja, da gorenjske ceste v letošnjem januarju niso terjale smrtne žrtve, lani pa eno. V letošnjem januarju se je zmanjšal tudi delež prometnih nesreč, ki so bile posledica neprilagojene hitrosti. Prav tako je bilo na splošno na Gorenjskem odrejenih manj alkotestov, in sicer 1377, kar je 35 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, za pet odstotkov pa se je povečal delež pozitivnih testov.

 

Tudi včerajšnji dan ni minil brez nesreč

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali tri prometne nesreče, od tega eno s telesnimi poškodbami. Voznik je zaradi nepravilne vožnje po prometnem pasu z vozišča zapeljal v jarek. Po podatkih policije sta lažje poškodovana povzročitelj in potnica v vozilu.

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali tudi pet nesreč pri športnih aktivnostih. V eni gre za padec pri teku na smučeh, v ostalih štirih primerih pa za nesreče smučarjev zaradi trčenja in padcev. »Pozivamo k varnemu smučanju in predvsem prilagojeni hitrosti glede na zahtevnost proge, razmer na njej ter znanja smučanja, telesne pripravljenosti, opreme in izkušenj,« so ob tem sporočili s Policijske uprave Kranj.

Komentarjev 1
  • Patricia_Flores 12:34 14.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎