Gorenjska
316 ogledov

Varuh človekovih pravic bližje tudi lokalno

Peter Šalamon
V prostorih Mestne občine Kranj so odprli Varuhov kotiček.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes obiskal Mestno občino Kranj, ki je prva slovenska občina, v kateri Varuh človekovih pravic (Varuh) začenja s pilotnim projektom Varuhov kotiček. Namen projekta je institucijo Varuha približati čim širšemu krogu ljudi v okolju, v katerem živijo.

Varuh človekovih pravic izpostavlja, da vsako leto prejme več tisoč pisem in pritožb ljudi, v katerih ga posameznice in posamezniki prosijo za pomoč, ker menijo, da so jim kršene pravice. »Tovrstne pobude temeljito preučimo in ustrezno odreagiramo. Posebej smo pozorni na kršenje otrokovih pravic, pravic invalidov, starejših, tujcev in drugih skupin prebivalstva. Če ugotovimo nepravilnosti, organom predlagamo, naj ugotovljeno kršitev ali nepravilnost odpravijo, kako naj jo odpravijo ali celo zahtevamo povrnitev škode,« je povedal Varuh Peter Svetina.

S projektom Varuhov kotiček se bodo tako še lažje približali prebivalkam in prebivalcem v lokalnem okolju. »Pomagali jim bomo, če se bodo znašli v stiski ali pa bodo imeli težave pri iskanju odgovorov oziroma pojasnil različnih institucij ali organov,« poudarja Svetina. Varuhov kotiček je opremljen s stojalom, na katerem so prebivalkam in prebivalcem na voljo koristne informacije o delu Varuha v obliki zloženk in brošur ter tudi obrazec za vložitev pobud.

»Lani smo v Mestni občini Kranj odprli dve varni točki, danes pa ju dopolnjujejo še z enim stičiščem, ki ga želimo približati občankam in občanom, in sicer z Varuhovim kotičkom. Človekove pravice so temelj vsake družbe in mi želimo vse te stvari približati našim občanom, da se bodo še bolj varno počutili in živeli, poznali svoje pravice,« je ob odprtju kotička povedal kranjski župan Matjaž Rakovec. Ob tem se je zahvalil varuhu, da je prav Mestno občino Kranj izbral za prvo, kjer od danes ob vhodu stoji Varuhov kotiček.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:34 07.april 2022.

    Varuh človekovih pravic se bori za svoj stolček .