Gorenjska
335 ogledov

Več kot 16 ton smeti

V soboto je v Kranju potekala tradicionalna čistilna akcija. Zaradi epidemije covida-19 tako kot lani tudi tokratna akcija ni bila množična in je potekala v skladu z vsemi ukrepi, vseeno pa je na širšem območju Mestne občine Kraj čistilo okoli 1700 ljudi. Skupno so zbrali kar 16.480 kilogramov odpadkov.

»Letošnja čistilna akcija je že 20. po vrsti, to pa je obenem tudi obletnica dobrega sodelovanja Kranjskih tabornikov, Mestne občine Kranj in Komunale Kranj ter seveda Kranjčank in Kranjčanov. Vsa ta leta se trudimo z ozaveščevalnimi kampanjami privzgojiti spoštljiv do narave in rastemo skupaj v več pogledih, ne le s čedalje več udeleženci pri čiščenju. Lansko in letošnje leto je sicer epidemija nekoliko omejila obseg čistilne akcije, a razlika je od danes več kot očitna: v naravi je najmanj deset ton odpadkov manj,« je ob letošnji čistilni akciji povedal njen vodja Klemen Markelj.

 | Avtor:

 

Kranjski taborniki so kot vsako leto v času čistilne akcije imeli sredi mesta stojnico, na kateri so predstavili tudi nov ekološko obarvan projekt, tako imenovano knjižnico stvari. Gre za projekt izposoje stvari, ki jih potrebujemo le občasno in si jih je zato bolj smotrno izposoditi kot pa kupiti. »To je eden od korakov na poti do družbe brez odpadkov, k čemur se je pred kratkim zavezala tudi Mestna občina Kranj,« je pojasnil Markelj. Tudi pri tem tesno sodelujejo s Komunalo Kranj.

 

Čistili so tudi župan in oba podžupana

Sobotne čistilne akcije se je udeležil tudi župan Matjaž Rakovec, ki je čistil na območju Jošta. Zaradi epidemije, zlasti v času zaprtja občinskih meja, je bil namreč naval na ta priljubljen kranjski hrib še večji, kar je pustilo posledice, med njimi tudi ogromno odvrženih odpadkov. »Naša vizija destinacije je, da ta ostane čista, zdrava, varna in prijetna. To je bistvenega pomena za lokalno prebivalstvo, obenem pa to iščejo tudi sodobni turisti. Te velike vreče, ki smo jih danes napolnili z odpadki, temu zagotovo niso v prid. Zato bomo nepopustljivi in bomo na vse možne načine trkali na vest ter osveščali ljudi na vsakem koraku: da imamo le en planet in da ga je treba ohraniti lepega in zdravega tudi za zanamce. Naj Kranj postane svetli zgled, kako je mogoče dvigniti kulturo in spoštljiv odnos do narave,« je ob tem povedal Rakovec.

 | Avtor:

 

Pri čiščenju se mu je pridružil tudi podžupan Janez Černe. Ob tem je še posebej izpostavil digitalni zemljevid črnih točk. »Edino prav bi bilo, da obiskovalci v dolino odnesejo svoje odpadke in s tem pokažejo hvaležnost, da lahko zasebno lastnino uporabljajo v lastni užitek, obenem pa so prijazni do narave. S čistilnimi akcijami zasebnikom vsaj malo pomagamo pri čiščenju, počistijo pa se tudi z odpadki najbolj obremenjene lokacije na območju kranjske občine, ki se jih sproti dodaja na digitalni zemljevid črnih točk. Hvaležni smo za vsa opozorila občank in občanov, krajevnih skupnosti in drugih.«

 | Avtor:

 

Podžupan Robert Nograšek je med tem čistil v domačem kraju Bregu ob Savi. »S krajankami in krajani Krajevne skupnosti Mavčiče smo počistili območje naselij Breg, Jama, Praše, Mavčiče in Podreča. Pogled na polne vreče najrazličnejših odpadkov ni bil razveseljujoč, je pa zdaj res lepo pri nas, narava bo spet lahko zadihala,« je povedal Nograšek.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:14 29.marec 2021.

    Kaj Borata letos ni bilo ? Čistijo naj tisti, ki so plačani za nadzor in sankcioniranje kršiteljev INŠPEKTORJI ,ki delajo od doma in guncajo afne !