Gorenjska
1328 ogledov

Več kot 200 jih dela od doma

Zaposleni v Goodyear Dunlop Sava Tires, fotografirani še pred epidemijo virusa covid-19 arhiv Goodyear Dunlop Sava Tires
Tudi v kranjski družbi Goodyear Dunlop Sava Tires imajo zaradi epidemije virusa covid-19 več ljudi na bolniški zaradi bolezni in karanten. Koliko točno od 1600 zaposlenih jih je obolelo oziroma je odsotnih zaradi karantene, ne razkrivajo. Začasno ali stalno pa svoje delo opravlja na daljavo več kot 200 zaposlenih. Kljub negotovim razmeram bodo do konca leta uresničili načrt in v novi stavbi namestili napredne stroje za izdelavo pnevmatik.

Na vprašanje, kako so navkljub vsem težavam organizirali proizvodni proces in na splošno delo v vsem podjetju, je Simona Dijak, vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod Goodyear Dunlop Sava Tires, odgovorila, da so dobro poskrbeli za zaščito sodelavcev.  V podjetju dosledno izvajajo številne ukrepe, kot so vzdrževanje medosebne razdalje, dezinfekcija rok, razkuževanje skupnih površin in delovne opreme, zaščitne pregrade med določenimi delovnimi mesti, prilagojen način organizirane prehrane na delu ter prihoda in odhoda na delo, uporaba mask v skupnih prostorih in na delovnih mestih, kjer ni mogoče vzdrževati ustrezne razdalje, ter vsakodnevno merjenje telesne temperature.

»Zaposlenim, ki lahko svoje delo učinkovito opravljajo od doma, to možnost vsekakor omogočamo – več kot dvesto jih v trenutnih razmerah svoje delo občasno ali stalno opravlja na daljavo. Z vsemi navedenimi ukrepi v tem trenutku zagotavljamo varno delo in nemoten potek proizvodnega procesa,« je navedla Simona Dijak.

Odgovorni do zdravja svojih zaposlenih

Spomladi so v kranjskem Goodyearu od 21. marca do 14. aprila ustavili proizvodnjo pnevmatik. O tem, ali  je možno, da se to ponovi, smo dobili pojasnilo, da odločitve glede delovanja proizvodnje temeljijo na oceni tržnega povpraševanja, zalog, ravni ponudbe in zmožnosti ter odgovornosti podjetja, da varuje zdravje svojih zaposlenih.

Simona Dijak je razložila, da so »po upadu povpraševanja v drugem kvartalu v zadnjih nekaj mesecih na večini evropskih trgov zaznali postopno rast. Kljub temu je splošno ekonomsko in zdravstveno okolje še vedno zelo zahtevno in negotovo, kar se je ponovno pričelo odražati v preteklih tednih. V hitro spreminjajočem se okolju je za podjetje Goodyear najpomembnejše zdravje in dobro počutje naših zaposlenih ter optimalno zagotavljanje storitev našim kupcem.«

Naj spomnimo, da je nekdanje Savino podjetje od leta 2004 v stoodstotni lasti ameriške korporacije Goodyear, in sicer je v lasti Goodyear Dunlop Tires Operations. Je eno od vodilnih proizvajalcev pnevmatik v jugovzhodni Evropi, poleg tega pa tudi trži pnevmatike za osebna in tovorna vozila, pnevmatike za industrijske in gradbene stroje ter motopnevmatike.

Čakajo dve gradbeni dovoljenji

Konec leta 2018 so v kranjskem Goodyearu napovedovali gradnjo stavb za dodatno proizvodnjo pnevmatik, s čimer bi do leta 2022 povečali letno proizvodnjo pnevmatik višjega razreda za četrtino oziroma do 1,8 milijona. Naložba pa je bila takrat ovrednotena na 94 milijonov evrov, predvideno je bilo tudi 160 novih delovnih mest.

O tem, kako kaže naložbi, je Simona Dijak za Žurnal razložila, da je razširitveni projekt, ki so ga napovedali pred skoraj dvema letoma, zaradi zahtevnosti razdeljen v dve fazi.

»Prvo fazo, ki zajema postavitev ene dodatne stavbe in namestitev naprednih strojev za izdelavo pnevmatik, bomo letos zaključili v skladu z načrti. Začetek naslednje faze smo že kmalu po začetku epidemije zamaknili v naslednje leto. Nadaljnji razvoj bo odvisen od nepredvidljivih razmer, ki jim bomo morda ponovno priča v letu 2021 ter s tem povezanim povpraševanjem. Nenazadnje pa tudi od pravočasne pridobitve dveh gradbenih dovoljenj za dve dodatni stavbi, katerih odobritev po sedanjih načrtih pričakujemo do konca leta – nadejamo se, da bo kljub izrednim razmeram v državi postopek gladko tekel do zaključka.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.