Gorenjska
3993 ogledov

Več kot 600 novih stanovanj

Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS) še vedno v Kranju na južnem delu mesta na območju med Savsko cesto in reko Savo na zemljiščih velikosti 3,2 ha namerava graditi najemna stanovanja. Stanovanjska soseska Ob Savi bo imela 240 stanovanj. Kmalu pa bo začela rasti še soseska Kranjska iskrica.

Občinski prostorski načrt za to območje je bil sprejet v letu 2018. Na Mestni občini Kranj (MOK) trenutno potekajo aktivnosti komunalne in prometne ureditve območja. Potem ko je pridobila večino zemljišč za rekonstrukcijo ceste in mostu, si zdaj prizadeva čimprej pridobiti gradbeno dovoljenje za omenjeni rekonstrukciji. Urejanje Savske ceste, ki bo po zaključku del po celotni dolžini razširjena in bo dobila nov pločnik, se bo začelo predvidoma pomladi 2022, prav tako gradnja mostu pri Planiki. Ta bo dvopasoven s pločnikom in kolesarsko stezo na obeh straneh. Poleg tega bo dvignjen za dodatni meter in pol, kar bo omogočilo veliko večjo poplavno varnost na tem območju.

 | Avtor:

SSRS ima namen še letos začeti z izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. »Pričetek izvajanja gradbenih del je odvisen od razpoložljivih finančnih sredstev ter od realizacije aktivnosti Mestne občine Kranj vezano za komunalno in prometno ureditev širšega območja. Pričetek gradnje 1. faze se predvideva v letu 2023,« pojasnjujejo na SSRS.

 | Avtor:

SSRS gradi javna najemna stanovanja za ciljne skupine kot so mladi, mlade družine, družine in starejši. Sosesko Ob Savi bodo sicer razvijali v dveh samostojnih fazah. V 1. fazi bodo predvidoma zgradili 187 stanovanj, od tega 28 oskrbovanih. Prvi stanovalci se bodo predvidoma lahko vselili leta 2025. »Mestna uprava MOK se bo potem poskušala dogovoriti, da bi v upravljanje pridobila vsaj četrtino od skupno 240 načrtovanih stanovanj, ki jih namerava SSRS zgraditi na območju. O tem so že potekali pogovori, obe strani sta naklonjeni tej ideji, vendar pa je za konkretne dogovore še nekoliko prezgodaj,« pa ob tem sporočajo z MOK.

 

Kranj bo dobil še eno sosesko

Na območju Gorenjskih mlekarn je že več let ograjen prostor. Že pred leti bi moralo na tem področju zrasti novo stanovanjsko naselje Kozolci, a je investitor kmalu razglasil stečaj. Področje je tako več let samevalo, zdaj pa se je našel nov investitor. Lastniki kranjske Iskraemeca bodo na tem območju zgradili naselje Kranjska iskrica z okrog 380 stanovanji, od tega 60 varovanimi. »Za projekt Kranjska iskrica zasebni investitor že pridobiva gradbeno dovoljenje. MOK je z njim uskladila tudi vsa odprta vprašanja, investitor pa si želi z gradnjo začeti čim prej,« dodajajo na MOK.

 | Avtor:

Komentarjev 1
  • janez864 14:29 20.avgust 2021.

    Nova soseska po imenu "Shiptar qytet i ri"