Gorenjska
1383 ogledov

Več kot desetina zaposlenih v samoizolaciji in karanteni

Goodyear Slovenija v Kranju Goodyear Slovenija V Goodyearu Slovenija v teh dneh zaradi epidemije covida-19 ne dosegajo proizvodnih načrtov.
"V povprečju je na Gorenjskem zaradi izolacije in karantene odsotnih 10 do 15 odstotkov delavcev," nam je na vprašanje o razmerah v gorenjskih podjetjih odgovorila Jadranka Švarc, direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, Območna enota Kranj.

Iz GZS OE Kranj nobenega od podjetij, ki je njihov član, razumljivo seveda, ne izpostavljajo. "Zaenkrat se podjetja znajdejo in nadomeščajo odsotne z drugimi prisotnimi, tudi iz režije v proizvodnjo. Poudarjajo solidarnost in pripadnost zaposlenih v času krize. Mnogi delajo, kolikor je le mogoče, od doma, da je izpostavljenost okužbam čim manjša. So pa optimistični in zaenkrat v tem trenutku ne zaznavajo večjih težav. Pozdravljajo skrajševanje izolacije in karantene in vse napore GZS," je navedla direktorica Jadranka Švarc.

Goodyear Slovenija: odsotnih 176 zaposlenih

Simona Dijak, vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod v podjetju Goodyear Slovenija, je glede odsotnosti zaradi bolezni in karanten sporočila, da se ta številka vsakodnevno spreminja. Trenutno pa je zaradi omenjenih razlogov odsotnih okoli 11 odstotkov od okvirno 1600 zaposlenih (176 op. a.). Goodyear Slovenija, d.o.o., je, naj spomnimo, eden vodilnih proizvajalcev pnevmatik v jugovzhodni Evropi in je od leta 1998 del mednarodne korporacije Goodyear.

Zaradi velikega števila manjkajočih sodelavcev se v Kranju, kot je navedla Simona Dijak, soočajo z izzivi, kako organizirati 4-izmenski proizvodni proces.

"Zaenkrat nam še uspeva, je pa dejstvo, da trenutno ne dosegamo proizvodnih načrtov. Dnevno proizvedemo manj pnevmatik od načrtovanih. Računamo na to, da se bodo razmere prej ali slej umirile in da bomo v prihodnjem mesecu oziroma mesecih lahko nadoknadili zamujeno. V tem zimskem obdobju smo sodelavce ponovno spodbudili, seveda, če je to zaradi narave dela možno, da svoje delo opravljajo od doma. Sestanki so prestavljeni v virtualno okolje in tako je druženje v največji možni meri omejeno.

Za sodelavce, ki so vpeti v proizvodni proces in svojega dela ne morejo opravljati od doma, pa veljajo že uvedeni ukrepi: vzdrževanje medosebne razdalje, dezinfekcija rok, razkuževanje skupnih površin in delovne opreme, zaščitne pregrade med določenimi delovnimi mesti in v jedilnici, uporaba mask v skupnih prostorih in na delovnih mestih, kjer ni mogoče vzdrževati ustrezne razdalje, in samotestiranje za zagotovitev PCT pogoja."

Glede kadra oziroma katere profile zdaj najbolj potrebujejo, pa je Simona Dijak odgovorila, da iščejo predvsem proizvodne operaterje z višjo stopnjo tehničnih znanj ter strokovne sodelavce s srednjo in visoko izobrazbo, kot so strugarji, orodjarji, rezkarji, tehniki mehatronike, vzdrževalci ter inženirji strojništva, elektrotehnike, kemije in logistike.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.