Gorenjska
2934 ogledov

Večina pride zaradi podaljška veljavnosti potrdila

Digitalno covid potrdilo Profimedia
Medtem ko tudi na Gorenjskem iz dneva v dan beležijo padce aktivno okuženih s covidom, se zmanjšuje tudi zanimanje za cepljenje. Kot so nam danes pojasnili iz Zdravstvenega doma Kranj, se zelo malo ljudi vnaprej prijavi na cepljenje, večina jih pride v času, ki je rezerviran za odprto cepljenje. Včeraj so tako v petih urah in pol v kranjski vojašnici cepili le 311 ljudi, kar pomeni eno najmanj obiskanih dnevnih cepljenj.

Proti covidu-19 so včeraj, 10. februarja, v največjem gorenjskem cepilnem centru, v kranjski vojašnici, s prvim odmerkom cepili le 12 ljudi, s tretjim oziroma poživitvenim pa 172. Tudi v prihodnje je mogoče pričakovati, da bo večina prihajala po tretje odmerke, in še to le tisti, ki niso vmes postali prebolevniki, in ker potrebujejo podajšek veljavnosti covid potrdila. Cepljenje v vojašnici bo prihodnji teden predvidoma potekalo v četrtek, 17. februarja.

Naročijo se, a ne pridejo

V Zdravstvenem domu Škofja Loka so ta teden organizirali kar tri cepilne dneve, in sicer od srede do petka. Od 125 naročenih jih prvi dan prišlo le 78,  od teh jih je kar 75 prejelo tretji odmerek. Drugi dan, v četrtek, jih je od 72 naročenih prišlo na cepljenje 40, od teh jih je 34 prejelo tretji odmerek. Danes, v petek, je bil ponovno odziv sicer 150 naročenih zelo slab, zato so odprli termin tudi za nenaročene. Vsega skupaj se je tako danes cepilo 48 ljudi, le dva s prvim odmerkom cepiva proti covid-19.

V ZD Tržič še naprej okrnjeno

Tudi v Zdravstvenem domu Tržič so kljub kadrovskim težavam včeraj izpeljali cepilni dan: dve uri so rezervirali za naročene, dve za nenaročene. Proti covidu so v štirih urah cepili skupaj 50 ljudi, med njimi 19 naročenih na drugi odmerek in 31 na odprtem delu cepljenja, ki so prišli po tretji odmerek. Kot smo že poročali, tržiški zdravstveni dom že od 4. februarja deluje v okrnjeni sestavi. A do 10. februarja se razmere, kot so pričakovali, še niso izboljšale. In tako bodo v ZD Tržič zaradi osebja, ki je zbolelo (ne gre za preventivne karantene) še do srede, 16. februarja, zdravniki obravnavali le najbolj nujne primere. Kadrovska okrnjenost je na račun številnih bolniških odsotnosti iz različnih razlogov, ne samo zaradi covida, so nam pojasnili iz službe za stike z javnostjo. Zaradi pomanjkanja osebja in epidemioloških razmer tako paciente prosijo, da obisk zdravnika opravijo le v nujnih primerih, administrativne zadeve pa preko telefona ali elektronske pošte.

Na Gorenjskem najslabše razmere v Železnikih

Po podatkih današnjega Sledilnika covid-19 je v Mestni občini Kranj aktivno okuženih 4113 prebivalcev (včeraj so okužbo na novo potrdili 165-tim Kranjčanom in Kranjčankam), kar je na ravni na dan 25. januar 2022. Naj spomnimo, da je bilo rekordno število okuženih v največji gorenjski občini na dan 4. februar, ko je bilo aktivno okuženih kar 5685 Kranjčank in Kranjčanov.
Glede na število prebivalcev ima še vedno najslabše epidemiološke razmere na Gorenjskem občina Železniki, kjer je na današnji dan aktivno okuženih 850 prebivalcev (rekord so zabeležili 3. februarja 2022, in sicer 958 aktivno okuženih).

 

Komentarjev 5
  • vera23 13:36 13.februar 2022.

    Ne morejo organizirati pregledov bolnih, cepljenje pa seveda lahko.... Kakšna skrb za zdravje!

  • jakec42 09:25 13.februar 2022.

    Če živiš sam,te enostavno prisijlijo na 3.odmerek,saj drugače ne moreš v določene trgovine,k zdravniku itd!!!

  • Arminda_Hampton 12:49 12.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎