Gorenjska
1105 ogledov

Velik minus v občinski blagajni

Mestna občina Kranj
Epidemija negativno vpliva tudi na občinske finance. Na Mestni občini Kranj so tako pri pripravi rebalansa proračuna ocenili tudi izgubo iz nerealiziranih prihodkov zaradi epidemije covid-19. Ta naj bi znašala kar okoli 800.000 evrov.

Brezplačna parkirnina kriva za minus Komunale Kranj

Mestna občina Kranj (MOK) je po vladnem odloku o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov uvedla brezplačno parkiranje na parkiriščih v njeni lasti in v upravljanju Komunale Kranj, da bi ublažila negativne posledice za občane. V spomladanskem obdobju je izguba na ta račun znašala 52.000 in še dodatnih 15.000 evrov na račun tržne dejavnosti parkirišč. V jesenskem obdobju bo izpad prihodkov zaradi brezplačnega parkiranja po ocenah znašal 60.000 evrov, torej približno 6.000 evrov na teden. Na letni ravni tako na Komunali Kranj pričakujejo primanjkljaj iz gospodarske dejavnosti parkirišč v višini 127.000 evrov.

 

Zaščitna oprema in odpadli turistični dogodki so odnesli skoraj 300.000

Zaradi epidemije je bil potreben nakup zaščitne opreme za enote Civilne zaščite MOK, Gasilsko reševalno službo Kranj in Kranjske vrtce, kar v številkah pomeni več kot 152.000 evrov, za vzpostavitev tako imenovanih rdečih con pa še skoraj 81.000 evrov.

 

Po ocenah Zavoda za turizem in kulturo Kranj bo v primerjavi z lanskim letom za kar 266.000 evrov manj prihodkov zaradi odpadlih različnih prireditev, vodenj in drugih neprodanih turističnih produktov. Če bi bilo vse to realizirano, bi zavod za stroške izvedbe porabil okoli 200.000 evrov. Ker pa niti prihodkov niti stroškov ni bilo, saj dejavnosti ni bilo dovoljeno izvajati, gre torej za izgubo 66.000 evrov nerealiziranih prihodkov.

 

Izguba tudi v športu in kulturi

Izguba zaradi zaprtega bazena, ki je v upravljanju Zavoda za šport, je ocenjena na dobrih 100.000 evrov. Tudi primanjkljaj na račun turističnih taks je ocenjen na 100.000 evrov, saj je bilo zaradi epidemije toliko manj uresničenih nočitev turistov. Še nekaj več, 119.000 evrov, pa naj bi znašal izpad prihodkov Prešernovega gledališča, medtem ko v Gorenjskem muzeju zaradi zaprtja ter posledično manj pobranih vstopnin in prodaje v muzejskih trgovinah beležijo izgubo v višini približno 20.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.