Gorenjska
14624 ogledov

Kranj: Uničeni trgovina, lokal in kurilnica, vrtec nepoškodovan

Požar v Čirčah na Smledniški 136 GARS Kranj
Na Smledniški cesti v Kranju je okoli 3. ure zagorelo v nestanovanjskem objektu, v sklopu katerega so vrtec, gostinski lokal in trgovina. Pol objekta je uničenega, je poročala uprava za zaščito in reševanje, popoldne pa je tudi policija potrdila, da je nastala večja materialna škoda. V obsežnem požaru, ki so ga gasili tri ure, na srečo ni bil nihče poškodovan.

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je bilo na kraju dogodka v zgodnjih jutranjih urah več enot gasilcev, poleg gasilcev iz kranjske gasilsko-reševalne službe so na pomoč prišli tudi gasilci iz prostovoljnih društev Kranj Primskovo, Kokrica, Britof, Prebačevo-Hrastje, Goriče, Breg ob Savi, Bitnje, Besnica, Žabnica in Golnik.

Uničenega je pol objekta, vključno s trgovino, gostinskim lokalom in prostori skupne kurilnice, so še navedli.

Andraž Šifrer, poveljnik GARS Kranj,  je o požaru v Čirčah povedal, da so bili gasilci najprej napačno obveščeni, da gori vrtec. Ko so prišli na kraj dogodka, je bil požar že povsem razvit. Vse moči so najprej usmerili v to, da so pred ognjem obvarovali vrtec, nato pa seveda še v goreči objekt. Gašenje je trajalo tri ure, v intervenciji pa je sodelovalo kar 150 gasilcev, poleg poklicnih še iz prostovoljnih društev.

Ogled požara še poteka

Kot so v dopolnjenem drugem sporočilu za javnost malo čez 15. uro zapisali na Policijski upravi Kranj, je nastala velika materialna škoda, poškodovanih ljudi pa ni. "Ogled požara še vedno poteka, na njem pa poleg kriminalističnih tehnikov sodelujejo tudi strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija."

Kranjski podžupan Janez Černe pa je sporočil, da je na poslovni stavbi toliko škode, da se je streha sesedla sama vase. Povsem uničeni so trgovina, gostinski lokal in skupna kurilnica.

Vrtec je nepoškodovan, a ostaja zaprt

Zraven je vrtec, ki je na srečo nepoškodovan, a ga bodo morali zračiti najmanj danes in predvidoma jutri.

Ravnateljica Kranjskih vrtcev mag. Tea Dolinar je v obvestilu staršem navedla, da je enota v Čirčah, v kateri so trije oddelki oziroma v njej varujejo 53 otrok, do nadaljnega zaprta.

Za STA pa je ravnateljica popoldne pojasnila, da bo vrtec v Čirčah v petek zaprt.

Tudi v petek bodo otroci iz Čirč, tako kot danes, gostovali v začasni igralnici, urejeni v telovadnici enote Mojca. Vzgojiteljice pa bodo pobrale informativne prijave za prihodnji teden. Če bo prijavljenih manj kot 20 otrok, jih bodo lahko še naprej gostili v telovadnici, če bo prijav več, pa bo treba iskati dodatne prostore, verjetno v srednjih šolah, je povedala ravnateljica.

Ni še namreč jasno, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v svojo enoto. Vrtca ogenj sicer ni poškodoval, bo pa treba izsušiti prostore, ki so mokri, preveriti elektroinstalacije, izmeriti vsebnost ogljikovega monoksida in urediti kotlovnico oziroma ogrevanje. Vsega tega pa verjetno ne bo mogoče urediti preko vikenda.

Kot je za STA zagotovila ravnateljica mag. Tea Dolinar, bodo po različnih organizacijskih izzivih, s katerimi so se v vrtcih soočali v prejšnjih tednih, tudi tega zmogli. Ob tem je poudarila, da otrok ne bodo spustili nazaj v prostore v Čirčah, dokler ne bo zagotovljena popolna varnost. Ni namreč še jasno, kaj je povzročilo požar.

Cesta od Qlandie Kranj proti Čirčam je zaradi intervencije zaprta. Na delu je več intervencijskih služb, zato prosimo, da se lokaciji intervencije ne približujete. 🚒

Posted by Gasilsko reševalna služba Kranj / Fire & rescue service Kranj on Wednesday, February 10, 2021
Komentarjev 1
  • TistoPravo 07:58 11.februar 2021.

    E ti dimniki in polena...če ni drugo, je pa prvo krivec...kdor je pameten, se dimnika znebi...v letu 2021...je kot smrad po gnojevki, bolj čudno še da se kadi iz dimnika...osfaneš pač v zgodovini če je tako, lahko pa celo vrez hiše