Gorenjska
839 ogledov

Velika nevarnost zdrsa

Storžič, pogled s kranjske smeri M. Ha. Storžič, pogled s kranjske smeri.
Na Zelenici je včeraj opoldne padel in se lažje poškodoval planinec. Intervenirali so gorski reševalci GRS Tržič, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino. V povezavi z omenjeno nesrečo so danes s Policijske uprave Kranj pozvali k posebni previdnosti pri gibanju v gorah.

V gorah je snežna odeja stabilna. Grebeni pa so spihani do trde ali poledenele podlage, zato je velika nevarnost zdrsa. "Uporabljajte opremo, ki je primerna za take razmere. Na smučišču pa upoštevajte pravila varnega smučanja in uporabljajte zaščitno opremo," svetuje policija.

O tem, da so zlasti nevarna južna in zahodna pobočja, kjer so mesta z napihanim snegom, in da je v gorah velika nevarnost zdrsov, pa opozarja na svoji spletni strani tudi Agencija RS za okolje.

V nekoliko toplejšem vremenu se je na osončenih legah sneg v zadnjih dveh dneh predvsem v sredogorju čez dan nekoliko ojužil in ponoči pomrznil. Z današnjo ohladitvijo se bo ta proces končal. Sneg je večinoma trd in skorjast, v senčnih legah pa je v zatišnih legah ponekod še do okoli 20 centimetrov mehkega napihanca. Snega v gorah ni veliko, višina snežne odeje je zelo neizenačena. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tudi do kopne podlage.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.