Gorenjska
591 ogledov

Venec za generala

Poklon generalu Rudolfu Maistru v Kranju
1/2
arhiv Mestna občina Kranj V Kranju niso pozabili na generala: na fotografiji od desne proti levi župan Matjaž Rakovec in predsednik društva Janez Tavčar.
Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je danes skupaj z Janezom Tavčarjem, predsednikom Društva general Rudolf Maister Kranj, ob dnevu Rudolfa Maistra položil venec ob njegovem doprsnem spomeniku v Kranju.

General Maister je del svoje mladosti preživel v Kranju, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. V četrtem razredu gimnazije je bil ustanovitelj in urednik dijaškega lista Inter nos.

V Kranju je po generalu poimenovan trg v mestnem središču, kjer stoji tudi njegov doprsni kip. V mestu pa deluje tudi društvo, ki skrbi za ohranjanje spomina in dediščine generala Maistra. Člani društva so pred leti že opozarjali, da bi morali doprsni kip generala prestaviti, saj je slabo viden na pročelju Pavličeve hiše. A v tej hiši na sedanjem Maistrovem trgu 5 je Rudolf Maister stanoval med šolanjem v Kranju.

Letos prvič brez proslave

Ob državnem prazniku Mestna občina Kranj vsako leto v sodelovanju z društvom Rudolfa Maistra in Gimnazijo Kranj organizira proslavo v čast prazniku. Letos je zaradi epidemioloških razmer v državi prvič odpadla.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.