Gorenjska
136 ogledov

Virus in vreme nista odnesla ustvarjalnosti

Kip Simona Jenka na razstavi
1/6
V duhu časa tudi kip Simona Jenka
V dvorani Simona Jenka v Mavčičah so nocoj odprli razstavo del slikarjev, ustvarjenih 26. septembra na Ex-temporu Simon Jenko 2020. Gre za uvodni dogodek pred Jenkovimi dnevi, posvečenim enemu najvplivnejših slovenskih pesnikov in pesniku Sorškega polja, kot radi v njegovi rodni Podreči, Mavčičah in Kranju rečejo svojemu rojaku.

Po besedah Rudija Zevnika, predsednika Kulturnega društva Simona Jenka - Šmonca (in tudi daljnega pesnikovega sorodnika - njegova praprababica je bila sestra Simona Jenka), bi morali Zdravko Purgar, Franc Branko Škofic, Slavka in Lojze Štirn, Dore Vrhovnik, Lara Ješe, Petrina Gruden, Danica Štajer, Manca in Jakob Jurak, Vinko Bogataj in Marjan Burja ustvarjati v spomin na pesnikov 185. rojstni dan na temo Pesnik in Sava. S čolnom so jih nameravali popeljati čez reko na drugi breg, a so zaradi slabega vremena in tudi zaradi zaostrovanja ukrepov proti koronavirusu načrt spremenili.

Slikarjem so tako razdelili Jenkove Obraze, lirične pesmi o ljubezni, krajih in naravi, nakar si je vsak izbral verze, ki so ga najbolj navdihnili. V prostorih zadružnega doma so nato imeli en dan časa za ustvarjanje v tehniki po lastni izbiri, seveda so si pomagali tudi s predlogami. Nasvete jim je delila tudi domačinka akademska slikarka Lara Ješe. Tako so skupaj ustvarili 20 del, ki bodo ostala razstavljena Mavčičah. Med njimi je tudi olje na platnu z naslovom Praše iz Trboj 81-letnega upokojenega diplomiranega ekonomista Marjana Burje iz Kranja, ki se zlasti zadnjih 20 let veliko posveča likovni umetnosti in sodeluje v različnih likovnih sekcijah. Zanimivo je, da se je udeležil tudi prvega in doslej edinega Jenkovega ex-tempora oktobra 2006, ko so slikarji ustvarjali na temo pesnikovo polje. Na tem letošnjem, drugem ex-temporu, pa ga je navdihnila Jenkova pesem Po slovesu: Teman oblak izza gore privlekel se je nad polje, nad poljem v sredi je obstal, nebo je čez in čez obdal. To ni oblak izza gore, to tudi ni ravno polje; to misel le je žalostna na sredi srca mojega.

Marjan Burja iz Kranja | Avtor:

Od pohoda do slavnostne podelitve nagrade

Prihodnjo soboto, 17. oktobra, bodo pripravili pohod Po poti Jeprškega učitelja, to je pot od Drulovke do Brega, poimenovana po noveli Simona Jenka. Zaključili ga bodo na Podreči, kjer tudi stoji pesnikov spomenik.

V Kranju se bodo pesniku namesto ob njegovem grobu v Prešernovem gaju poklonili s posnetimi recitacijami osnovnošolcev in dijakov, ki jih bodo predvajali  v petek, 23. oktobra, ob 10. uri na FB Visitkranj. Uro pozneje bo na istem mestu mogoče spremljati pogovor na temo Poezija in virtualna okolja, v katerem bodo sodelovali nominiranci za Jenkovo nagrado 2020 in tudi mladi, ki so prispevali pesmi za  letošnjo zbirko Kranjske vaje.

Vrhunec Jenkovih dnevov bo slavnostna podelitev Jenkove nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Ta bo v torek, 27. oktobra, v avli Mestne občine Kranj. Predvideno je, da bodo nominiranci predstavili svoje izbrane pesmi iz nominiranih pesniških zbirk. Žirija je določila pet nominiranih pesniških zbirk, izdanih v zadnjih dveh letih: Jana Putrle SrdićOko očesu vrana, Maja Vidmar Pojavi, Lucija StupicaTočke izginjanja, Uroš ZupanSanjska knjiga in Brane MozetičSanje v drugem jeziku.

 | Avtor:
 | Avtor:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.